Helyi közélet

2017.10.10. 16:20

Nem ismeretlen a tisztség

Császló - Két cikluson keresztül már volt polgármester a vasárnap megválasztott Tóth Sándor.

Császló - Két cikluson keresztül már volt polgármester a vasárnap megválasztott Tóth Sándor.

Tóth Sándor (független) nyerte meg az időközi polgármester-választást vasárnap Császlón. Ha három nap elteltével nem érkezik fellebbezés a választással kapcsolatosan, akkor hivatalosan is ő a település vezetője – harmadik alkalommal. Korábban ugyanis már kétszer, 1990-ben és 1994-ben is bizalmat szavazott neki a település lakossága.

Megismerni az anyagi helyzetet

Először arról faggattuk, hogyan jött a gondolat, hogy 67 évesen elindul a polgármesteri címért.

– Kezdetben meg sem fordult a fejemben, hogy elinduljak a választáson, de aztán a helybeliek közül mind többen kerestek meg, így végül elvállaltam a jelölést. Köszönöm mindenkinek a voksokat, köszönöm a bizalmat, igyekszem majd meghálálni. Nem ígértem senkinek semmit, hiszen egyrészt először át kell látnom a település anyagi helyzetét, meg kell ismernem a vagyoni gazdálkodását, másrészt azt se felejtsük el, hogy jövőre választás lesz, ki tudja, ki nyeri meg. Vannak olyan fontos ügyek, amelyeket jó lenne elindítani minél hamarabb. Természetesen a legtöbb fejlesztéshez, illetve felújításhoz pályázatokat kell keresnünk. Egyeztetek majd a jegyző asszonnyal, hogy mikorra hívjam össze a testületi ülést, amelyen leteszem az esküt is, utána kezdődhet az iratok átnézése – magyarázta érdeklődésünkre Császló vasárnap megválasztott polgármestere, aki Vaján született, de ifjúkorát Gacsályban töltötte. A házasságkötése után (1972 decemberében) telepedett le Császlón, s az elmúlt évtizedek alatt alaposan megismerte a települést és a lakóit. Az önkormányzati munkát is jól ismeri, hiszen 1998 után ha nem is polgármesterként, de önkormányzati tagként 12 éven keresztül segítette a község mindennapi életét. Az emlékek felidézése során kicsit nosztalgiázott is Tóth Sándor:

Sok-sok tennivaló van

– A rendszerváltás utáni években más világ volt. Még jól emlékszem arra, hogy a pályázatokat nem interneten nyújtottuk be, hanem a főkönyvelő asszonnyal vonatra ültünk, s tizenkét példányban vittük az iratokat például a gázhálózat, a telefonhálózat kiépítése érdekében Budapestre az illetékes minisztériumba, utána pedig vonatoztunk haza. Persze most megválasztott polgármesterként a múlt helyett a jövővel szeretnék foglalkozni. Mint a napokban a programom ismertetésekor elmondtam, sok-sok tennivaló van a látványtó rendbetételétől a temető körbekerítéséig és világításának megoldásáig. A diófák telepítésének gondolata is a jövőnek szól, hiszen ha én már nem is érem meg, de az utánam jövőknek jelentős bevételi forrása lehet.

Sérült őzike az udvaron

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi jelenti a pihenést, a kikapcsolódást Császló polgármestere számára.

– Öt unokám van, nagyon szeretek velük lenni. Igaz, közülük hárman Londonban élnek, így őket csak ritkán láthatom. Egy kertes ház mindig ad munkát, s gondozni kell az állatokat is. Most ápolok például egy őzet is, amit sérülten találtam, s hazavittem meg­gyógyítani. Ha egészséges lesz, természetesen visszaengedem az erdőbe – tette hozzá befejezésül Tóth Sándor, aki két vadásztársaság tagjaként még elárulta:

– Főleg apróvadakra szoktam vadászni, őzet még soha nem ejtettem el.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában