Helyi közélet

2017.10.05. 07:55

"Sok kollégámról elmondhatom, hogy maguk is használnak homeopátiás készítményeket"

Nyíregyháza - A felnőttekkel ellentétben a gyermekeknél nem érvényesül a placebohatás.

Nyíregyháza - A felnőttekkel ellentétben a gyermekeknél nem érvényesül a placebohatás.

– Nem kérdőjelezzük meg, elfogadjuk az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének állásfoglalását arról, hogy a homeopátiás gyógyszerek terápiás hatása nem bizonyított, és levélben tájékoztatjuk a patikákat az ügyről – erősítette meg portálunknak a Magyar Gyógyszerészi Kamara álláspontját dr. Tari János, a köztestület területi elnöke.

Ha kérnek, kapnak

– A homeopátiás gyógyszernek nevezett termékek forgalomba hozatali engedélyezési eljárása jogszabályon és gyógyszerkönyvi előírásokon alapuló hatósági eljárás. Ezek a készítmények, függetlenül attól, hogy a hatásosságuk nem igazolható, legális módon vannak forgalomban. Ha az európai gyógyszerkönyvből kikerülnek a homeopátiás készítmények, vagyis nem lehet azokat gyógyszernek nevezni, és nem lehet a gyógyhatásukra hivatkozni, akkor az ilyen termékek forgalmazásuk indokát veszítik el. Hogy ezek után a homeopá­tiás szereket hol lehet árusítani, az nem érinti a kamarát, addig azonban a gyógyszerész döntése, hogy ajánlja-e a készítményt a vásárlóknak vagy sem. Amit a patikus nem tehet meg, hogy megtagadja a homeopátiás készítmény kiadását, ha azt kéri a páciens. Azt viszont megteheti, hogy mást ajánl helyette, az már a vevő dolga, hogy ezt elfogadja vagy sem – tette hozzá dr. Tari János.

Ugyan dr. Bujdosó Erika gyermekgyógyász és homeopata orvos hallott és tud a homeopátiás kezeléseket ért támadásokról, konkrét változásokról azonban nem értesült. Elmondta lapunknak, hogy nem véletlenül használja huszonöt éve többségében eredményesen a homeopátiát, azzal együtt, hogy ezen a területen vannak jó és rossz tapasztalatok.

– Nem vagyok elvakult homeopata, de mindkét gyógyaszati metódusnak látom a létjogosultságát. Ugyanúgy gyógyítok, ahogy minden más kollégám is teszi, s mint orvos, természetesen én is felírom az antibiotikumot, ha szükséges. Akik hozzám fordulnak, nyilván azért is jönnek, mert jól tudják, hogy én indokolt esetben mindkét oldalt képviselem.

– Gyermekorvosként főleg gyermekeket kezelek homeopátiával, például megfázásos, lázas esetekben, amikor önmagában is használható az alternatív gyógymód, s meg is gyógyulhat tőle a beteg. Ha valaki mégsem olyan ütemben gyógyul, ahogy azt elvárom, akkor segítségül hívom a hagyományos módszert. Meggyőződésem, hogy ha egy közösségbe járó kétéves gyerek évente csak egy vagy két alkalommal kap antibiotikumot, az elég jó arány a kezelés során.

– Hozzá kell tegyem, hogy mindez magánrendelés keretében működik, ahol kicsi a betegforgalom, van idő foglalkozni a gyerekkel, s nem biztos, hogy mindez egy körzeti rendelőben is megoldható.

Nem érvényesül a placebohatás

– Egyébként nagyon sok kollégámról elmondhatom, hogy maguk is használnak homeopátiás készítményeket. Ahogy a fitoterápiának vagy az akupunktúrának, úgy a homeopátiának is megvan a maga létjogosultsága, még akkor is, ha a hatásmechanizmusa nem bizonyítható. A gyakorlati tapasztalat viszont éppen elegendő bizonyítékot szolgáltat például állatoknál és a kisgyerekeknél alkalmazott kezelések során: náluk a placebohatás ugyanis nem igazán érvényesülhet – fogalmazta meg az álláspontját dr. Bujdosó Erika.

Gyógyászati mi micsoda

Magyarországon a gyógyszereket forgalomba hozatali engedély alapján lehet árusítani. Az engedély kiadását az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI) kell kérni. A homeopátiás, illetve hagyományos növényi gyógyszerek engedélyeztetése egyszerűsített eljárásban is kérhető – olvasható a webbeteg.hu-n.

Gyógyszerek. A magyar jogszabályok két fajtáját különböztetik meg: az orvosi vényre kapható és a recept nélkül kapható gyógyszereket. Az orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerek használata csak orvosi felügyelet mellett biztonságos. Közvetlen vagy közvetett veszélyt jelenthetnek az emberi szervezetre (egészségre), vagy olyan anyagokat, készítményeket tartalmaznak, amelyek hatása, illetve mellékhatásai további vizsgálatra szorulnak.

Gyógyhatású készítmények. Nem gyógyszerként engedélyezett termékek (táplálékkiegészítők, élelmiszerek, kozmetikumok), amelyektől nem várható betegségmegelőző, gyógyító hatás. Nem felelnek meg az e termékekkel szemben támasztott szigorú jogszabályi követelményeknek (bizonyított hatékonyság, garantált minőség, ártalmatlanság).

Hagyományos növényi gyógyszer. Európai uniós kategória, ezt vette át Magyarország is. Ez is csak öngyógyszerezésként alkalmazható – szájon át, külsőleg vagy inhalálva. Növényi anyag(ok)ból áll (másodlagosan lehet vitamin és ásványi anyag is). Feltétele, hogy legalább 30 évig erre a célra alkalmazták. Az árusításakor a címkén utalni kell a tradicionális alkalmazásra, vagyis arra, hogy hatásbizonyító közvetlen vizsgálatok nélkül engedélyezték.

Étrend-kiegészítők. Az étrend-kiegészítők nyilvántartásba vétele az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) hatáskörébe tartozik. A forgalmazás bejelentéshez kötött ugyan, de az eljárás nem követeli meg szakmai dokumentáció, vizsgálati eredmények benyújtását, a deklarált hatás bizonyítását.

KM-BM, MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában