Helyi közélet

2017.11.01. 11:26

Aki alászáll a kristályvilágba

Nyíregyháza - Legnagyobb álma, hogy bejárja az új-mexikói Carlsbad Caverns Nemzeti Park barlangjait.

Nyíregyháza - Legnagyobb álma, hogy bejárja az új-mexikói Carlsbad Caverns Nemzeti Park barlangjait.

– Földrajz szakon végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a természet és a sport mindig közel állt a szívemhez, 1993 óta barlangászom rendszeresen. Akit egyszer magával ragad ez a szenvedély, nehezen szabadul tőle, nem meglepő hát, hogy huszonöt éve a rabja vagyok. Számos európai ország barlangjaiban megfordultam, jártam Amerikában, Ázsiában, Új-Zélandon és Ausztráliában. Dél-Amerika és Afrika is tervben van, csak idő és pénz kérdése, hogy eljuthassak ezekre a helyekre – árulta el mosolyogva Egri Csaba, aki természetesen otthonosan mozog a legelzártabb, a hétköznapi ember számára teljesen ismeretlen magyarországi barlangokban is.

A 3D-s technika fogott meg minket." Egri Csaba

Tíz év munkája

– Hazánkban több mint 4100 barlangot jegyeznek, ebből ötszáz látogatása speciális engedélyhez kötött, amihez különböző tanfolyamokat kell elvégezni. Mivel én rendelkezem a szükséges végzettségekkel, a nemzetipark-igazgatóságoktól megkaphatom az engedélyt ezeknek a barlangoknak a bejárásához, kutatásához. Többedmagammal számtalan olyan fantasztikus helyre eljutottam, amit kevesen ismernek, ezért elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan mutathatnánk meg másoknak is mindezt a csodát. Leginkább a 3D-s technika fogott meg minket, ami valamivel élőbbé teszi a látványt a hagyományos fotózáshoz képest.

– Barlangban fényképezni eleve nagyon macerás, hiszen vaksötét van, így rengeteg mesterséges fényforrást, nagy erejű vakukat és speciális állványokat, elsütőket kell magunkkal vinnünk. Én két fényképezőgépet használok, egy-egy ilyen fotó körülbelül egy órát vesz igénybe. Ha nagyobb barlangba megyünk, aminek a bejárása hat-nyolc óra, akkor egy nap négy-öt képet tudunk elkészíteni. Az az anyag, amit a negyvenöt perces előadásaink során levetítünk, több mint tízéves munka eredménye – engedett bepillantást a munkafolyamatokba Csaba, aki a legizgalmasabb hazai expedíciójaként a 2010-ben feltárt tapolcai Berger Károly barlangot említette.

A három szakaszból álló, öt és fél kilométeres rendszerben kilenc kristálytiszta tavat fedeztek fel, lenyűgöző borsókőtorony-erdőkkel. Az út nagy részét hason csúszva tették meg a meleg vizű, néhol 30 fokos tavakig embert próbálóan magas páratartalomban. A gyönyörű hófehér képződmények azonban kárpótolták a hat felfedezőt.

Minden barlang egyedi

– Természetesen minden barlang más, mindegyiknek megvan a maga szépsége. A különböző karsztterületeken – Aggtelek, Bükk, Pilis, Bakony – mindenhol találni érdekességeket, különlegességeket – jegyezte meg a barlangkutató, aki idehaza mindenhol járt már, ahol érdemes fotózni, a nagyvilágban viszont megszámlálhatatlan helyre szeretne még eljutni. Legnagyobb álma, hogy alászállhasson az új-mexikói Carlsbad Caverns Nemzeti Parknak.


A foci veszélyesebb sport

Kérdésünkre, hogy került-e már nehéz helyzetbe az expedíciói során, Egri Csaba elmondta: azt gondolják az emberek, hogy a barlangászat kockázatos sport, de ő ezt cáfolja, szerinte a foci vagy a kosárlabda sokkal veszélyesebb.

– A magyarországi barlangokban ritkán, évente-kétévente történik – általában könnyű sérüléssel járó – baleset. A körülmények miatt nagyon nehéz a mentés, sok embert mozgósítanak a sérült felszínre szállításához. Nekem még semmilyen sérülésem nem volt és soha nem kerültem odalent kritikus helyzetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában