Helyi közélet

2017.11.08. 14:19

Legsürgetőbb feladat a védőnők méltó bérezése

Nyíregyháza – Az elmúlt években 10 milliárd forint plusz forrás jutott a védőnői szolgálatokra, de nem mindenhol teljesült a kormány támogatási szándéka, nagyok a bérkülönbségek annak függvényében, hogy ki a fenntartó, a védőnői szolgálat működtetője.

Nyíregyháza – Az elmúlt években 10 milliárd forint plusz forrás jutott a védőnői szolgálatokra, de nem mindenhol teljesült a kormány támogatási szándéka, nagyok a bérkülönbségek annak függvényében, hogy ki a fenntartó, a védőnői szolgálat működtetője. Ezért az egyeztetések célja, hogy össze tudjunk állítani egy olyan egységes bértáblát, ami alapján egy védőnő sem járhat rosszabbul. A bérfeszültségeket meg kell oldani, ez a legégetőbb kérdés – mondta Bábiné Szottfried Gabriella azután, hogy szerdán Nyíregyházán nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a megye más településein dolgozó védőnők részvételével megtartották az országos konzultációsorozat 11. megbeszélését.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozat elnöke hangsúlyozta: a komplex, prevenciós, elsődleges ellátás egyedülálló a világon, hungarikum. A védőnők a családok elsődleges bizalmasai, akik olyan tudással rendelkeznek, ami meghatározó, ezért nagyon fontos kérdés az is, hogyan lehet a jövőben vonzóvá tenni ezt a hivatást a fiatalok körében, hiszen magas a betöltetlen álláshelyek száma.

– Szabolcs megyében is a bérfeszültségekről, a jelentős adminisztrációs terhekről és a nemrégiben bevezetett informatikai rendszer akadozására tettek észrevételeket, javaslatokat a résztvevők – említette a tagozatvezető, hozzátéve: a méhnyakrák-szűrés területén kimagasló eredményeket értek el a megyei védőnők. Magyarországon több mint 5 ezer védőnő látja el a feladatait, közülük 63-an Nyíregyházán.

– A gyermek születése nemcsak a család, hanem a város életében is nagyon fontos, ezért a védőnőket kiemelten kezeljük – ezt már dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondta, kiemelve: a városvezetés arra törekszik, az egészségügyi alapellátás kiemelt támogatása mellett, a munkafeltételek és -körülmények folyamatos javításán túl a védőnők minden olyan költségtérítést megkapjanak, amely a feladataik ellátásához szükséges. Emellett fontos az erkölcsi elismerés is, az elmúlt években több védőnőt tüntetett ki a közgyűlés, illetve a városvezetés.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában