Helyi közélet

2017.11.13. 09:49

Nao, a mechanikus Fred Astaire

Nyíregyháza - A cél, hogy a gyerekek érdeklődjenek az informatika és a robotika iránt.

Nyíregyháza - A cél, hogy a gyerekek érdeklődjenek az informatika és a robotika iránt.

Másodszor találkozhattak a nyíregyházi Gárdonyi Géza Tagintézmény kisdiákjai Naóval, a táncoló robottal. A kicsik göndör kacajjal, tapssal jutalmazták a humanoidok családjába tartozó eszköz produkcióját, és szájtátva hallgatták Nagy Roland előadását. A Nyíregyházi Egyetem óraadó tanárának nemcsak a munkája, a hobbija is a robotika, amiről szabadidejében szívesen mesél gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

– Szinte mindenki azonnal a szívébe zárja a kis robotot, hiszen olyan, mint egy aprócska ember: van arca, keze, lába, lépeget, táncol, tehát egészen komoly technológiáról van szó. Többféleképpen programozható, ezért akár a legkisebbek is könnyen megértik és elsajátítják a használatát. Tölthető akkumulátorral működik, a wifikapcsolatnak köszönhetően okostelefonnal is irányítható – sorolta Roland Nao jó tulajdonságait, majd hozzátette: hármat vásároltak egy japán gyártótól, s bár megjelentek már az újabb verziók is, ez áll a legközelebb a szívéhez, többek között azért, mert nagyon strapabíró.

Sikerélményt ad

– Kevés hasonló robotot látni a magyar felsőoktatásban, annak ellenére, hogy az iparban nagyon sokan használják. Nehéz tapasztalatot gyűjteni a témában és hozzájutni az eszközökhöz, pedig a gyermekek nyitnának a robotika felé, s jómagam is szorgalmazom, hogy minél több diák ismerkedjen meg a tudomány és technika ezen vívmányaival.

– A gyerekekkel közösen építettünk már LEGO-robotokat, természetesen nem ilyen szinten, de fontos, hogy a lehetőségeinkhez mérten fejlesszük a fiatalok ez irányú gondolkodását, logikáját. Sok eszköz esetében a programozás fogja meg az általános iskolásokat, mert érdekli őket, hogyan kerüli ki az akadályokat vagy fényképezi le őket a robot. Azonnal reagál, tehát pillanatokon belül kiderül, hogy jól dolgoztak-e vele, és a sikerélmény is rögtön jelentkezik. Minél több a sikerélmény, annál nagyobb a lelkesedésük, ami rendkívül fontos oktatási szempontból – mutatott rá az egyetemi tanár, akinek célja, hogy a gyerekek szeressék az informatikát és a robotikát, s ne féljenek beleásni magukat a részletekbe akkor sem, ha otthon nem adott minden feltétel a tanuláshoz.

Nagy Roland ugyanis azt tapasztalta, hogy a Gárdonyi iskolához hasonlóan sok intézményben támogatják az informatika és robotika iránt érdeklődő gyerekeket.

Segítőtársa a betegeknek

Naót 2008 és 2012 között 45 országban vásárolták meg 2600 példányban, ami egy 12 ezer eurós (3,4 millió forintos) humanoid robot esetében példa nélküli.

A hatvan centiméter magas „emberkét” azonban nem csak az oktatásban használják. Felismeri az arcokat, felolvassa az újságot, az elektronikus leveleket, lejegyezi és elküldi a neki diktált választ. Fontos segítőtársa lehet a mozgásképtelen, Alzheimer-kórban szenvedő betegnek vagy a kórházban fekvő gyermekeknek.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában