Helyi közélet

2017.11.21. 15:24

Olyan kihalt, olyan árva…

Krasznahorka - A felújítás végéig zárva marad a krasznahorkai vár kapuja.

Krasznahorka - A felújítás végéig zárva marad a krasznahorkai vár kapuja.

Némi csalódás éri azokat a turistákat, akik a Rozsnyó közelében lévő Krasznahorka várát szeretnék meglátogatni. A teke formájú hegy csúcsán a kőfal és sánc nélkül álló vár bástyáit már több kilométernyi távolságból megpillanthatja az ide látogató – egy szép őszi nap mi is felkerestük. Tudjuk, hogy korábban tűzvész pusztított itt, de arra nem számítottunk, hogy Krasznahorka büszke várára valóban „ráborult az éj homálya, s tornyok ormán az őszi szél, rég múlt dicsőségről” már nem mesél. Bizony „olyan kihalt, olyan árva”, Krasznahorka büszke vára.

Öt évvel ezelőtt, 2012 márciusában leégett a vár tetőszerkezete, megsérültek a falak és a tárlat jelentős része is. A várban a tűzvészig múzeum is működött, benne fegyver- és bútorgyűjtemény, festmények és különleges kürtök. A vármúzeum gazdagsága szinte a világ minden tájáról vonzotta a látogatókat. Sajnos a múzeum kincsesházzal felérő rengeteg értékes tárgyát is komoly kár érte. Bár gyorsan megkezdődött a helyreállítás, de a megígért felújítás végéig, 2020-ig a látogatók előtt zárva maradnak a kapuk. Jobb híján körbejárjuk a várat, miközben próbáljuk felidézni az Andrássyak több évszázadon át tartó dicső korát.

Emlékezhetünk rá, hogy Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című művébe sok lőcsei és krasznahorkai legendát is beleszőtt, de itt forgatták a Beszterce ostroma című filmet is 1976-ban.

A hatalmukat hirdette

A múlt látványosabb felidézésére irány Betlér, az Andrássy-kastély. Szép ez a vidék! Miközben tekintetünket a festői szépségű gömöri tájon felejtjük, meg is érkezünk a kastélyhoz. Francia mintára épült, háromszintes vadászkastély áll előttünk, hatalmas angolparkkal övezve. Andrássy Manó építtette, s fia, Géza a huszadik század elején korszerűsítette. Tizenhat fürdőszoba, gazdag könyvtár és számos kényelmes apartman: a luxus rezidenciája ez, amely fényével, pompájával az Andrássyak gazdagságát, hatalmát hirdette. Csodálták is az előkelőségek, a családtagokon kívül a betléri vadászatokon gyakorta megfordultak a társadalmi elit képviselői. Szalonból szalonba vezet minket a kalauz, aki magyarul nemigen szólal meg. Fegyverek, vadásztrófeák, érmek, kitüntetések. És a hatalmas szobát elfoglaló könyvtár, ahol több mint 15 ezer értékes könyv található. Szívesen lapozgatnánk őket napokig… Majd irány a gyönyörű park, amit mesterséges tavak, csobogók tesznek hangulatosabbá. A kastélyt még a huszadik század elején is lakták tulajdonosai. A második világháborúban megmenekült, az átvonuló német és orosz csapatok nem fosztották ki. Az 1980-as években sikerült úgy restaurálni, hogy 1994-ben a kastély kiérdemelte az Európa Nostra-díjat.

Elégedett leszármazott

A betléri kastélyban lakó Andrássyak, elsősorban a fiatalok, a nyarat gyakorta Tiszadobon töltötték, a kastély 1918-as kifosztásáig. Bizonyára sokszor mártóztak meg a Tiszában is – abban a folyóban, melynek szabályozásában Andrássy Gyula komoly szerepet vállalt. Az alig 22 éves Andrássy mint a felső-szabolcsi Tisza-szabályozó Társaság elnöke kezdte pályáját. S az emlékezet szerint „Andrássy Gyula gróf legkedvesebb tartózkodási helye a világban Tiszadob volt.” A család kései leszármazottja, a Spanyolországban élő Odescalchi Márk az utóbbi években néhányszor felkereste Tiszadobot. Az idén is járt ott. Mint elmondták, elégedett volt azzal, hogy a kastélyt ilyen szépen rendben tartják.

- Bodnár István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában