Helyi közélet

2017.12.31. 11:37

12+1 sorozat, amit imádtunk 2017-ben

Ismét egy kifejezetten erős évet tudhat maga mögött a sorozatgyártás. A tavalyi évhez hasonlóan ez alkalommal is szemezgettünk kedvenceinkből. Nézzük, idén melyik sorozatokért érte meg legjobban otthon maradni!

Ismét egy kifejezetten erős évet tudhat maga mögött a sorozatgyártás. A tavalyi évhez hasonlóan ez alkalommal is szemezgettünk kedvenceinkből. Nézzük, idén melyik sorozatokért érte meg legjobban otthon maradni!

12. Légió (Legion)

A történet: A sorozat egy zavarodott fiatalember történetét meséli el úgy, hogy sokszor nemcsak a főhős, hanem a nézők sem tudják, hol a határ valóság és képzelet között. A karakter először 1985-ben bukkant fel a Marvel képregényekben. Az X-Men unvierzumból Xavier professzor fiaként ismert Légió azonban több mint egy személyiségzavaros fiatal. A szuperképességekkel bíró mutáns kezdetben még maga sincs tisztában erejének nagyságával, ám szépen lassan rájön, hogy emberfeletti tudással bír. Már csak az a kérdés, mihez kezd ezzel, és a fejében dübörgő hangokkal.

Az első évadról: A Légió az egyik legkiemelkedőbb audiovizuális élményt nyújtja az idei felhozatalból. Képregény-feldolgozásoktól persze elvárható, hogy külcsínben a maximumot nyújtsák, ám Noah Hawley szériája ezzel együtt rendkívül okos történettel is operál. Egy csöppet réteg-cucc lett a Légió, de ha valami újszerűre vágyunk a Marvel-től, itt a legjobb példa az eredetiségre. Ha pszichedelikus zenét próbálnánk filmvásznon megjeleníteni, valahogy így nézne ki.

11. Hazug (Liar)

A történet: Laura (Joanne Froggatt) és Andrew (Ioan Gruffudd) életét örökre megváltoztatja egy éjszaka. A tanárnő nemrég lépett ki egy kapcsolatból, a sebész férfi fia pedig a nő iskolájában tanul. Randevújuk nem várt események sorát indítja el.

Az első évadról: Az év legaktuálisabb sorozata. Jobb helyre is juthatott volna a toplistában, ám sajnos nem mert meglépni bizonyos dolgokat. Mindenesetre a Liar egy rendkívül szövevényes dráma, mely gyakran a The Affair című sorozat legjobb pillanatait idézi. Ez nem véletlen, hiszen ez a széria is két, teljesen ellentétes nézőpontot próbál, sajátos eszközökkel bemutatni. Ez alkalommal csak a romantikus köntös marad el, és próbálhatunk rájönni, vajon melyik főszereplő nem mond igazat.

10. Man Seeking Woman

A történet: Egy édes és abszurd képet fest le a sorozat a randizás "élet-halál tétjeiről" egy naiv, romantikus alkatú fiúval a középpontban. A készítők a klasszikus párkapcsolati szituációkhoz adnak hozzá egy adag szürrealitást.

A harmadik évadról: Talán az évtized legeredetibb sitcomjától búcsúzhattunk el idén. A Man Seeking Woman egy groteszk vígjáték, melyben szó szerint úgy láthatjuk viszont a társkeresés rejtelmeit, ahogy főszereplőnk megéli azokat. Josh az idei, utolsó szezonban állandó társat kapott maga mellé, ezzel komolyabb vizekre terelgetve a széria eddig is kíméletlenül őszinte hangvételét. Természetesen szem idén sem maradt szárazon.

9. 13 Reasons Why

A történet: A 13 okom volt egy amerikai televíziós sorozat, mely Jay Asher Tizenhárom okom volt című könyve alapján készült. A történet főszereplője Hanna Baker, aki öngyilkosságot követett el. A lány kazettákon megnevez tizenhárom embert, akik szerepet játszottak a döntésében.

Az első évadról: Újabb váratlan meglepetésként ért minket a 13 okom volt című könyv adaptációja. A sorozat legfőbb erénye, hogy őszinte párbeszédet kezdeményez egy olyan témáról, amelyet a hétköznapokban legtöbbször a szőnyeg alá söprünk. Emellett, ahogy a Netflix sorozataitól már megszokhattuk, vérprofi rendezés és remek történetvezetés jellemzi. Egy rendkívül szerethető, kortól és nemtől függetlenül is élvezhető szériát kaptunk, melynek már alig várjuk a folytatását.

8. Orange is the New Black

A történet: Piper Chapman egy korábban elkövetett bűntett miatt kénytelen börtönbe vonulni. Az ő szemszögén keresztül nézhetjük végig a női börtönélet megpróbáltatásait és ismerhetjük meg a fogvatartottak hihetetlen, gyakran megható, néhol pedig humoros történeteit. A sorozatot megtörtént események ihlették.

Az ötödik évadról: A Netflix női börtönös sorozatát azért is imádjuk, mert eddig minden évadával képes volt a megújulásra. Két éve a vígjáték-vonal dominált, tavaly a dráma kapta a fő hangsúlyt, idén pedig egy végtelenül gördülékeny, akcióban dús szezont kaptunk. Ezúttal börtönlázadás állt a középpontban, mely sikeresen közelebb hozta a nézőkhöz az eddig még ismeretlen, valamint a már jól ismert karaktereket. És azt még nem is említettük, hogy a szezon mindössze 3 nap eseményeit fedte le. Bár az Orange is the New Black ötödik installációja kifejezetten megosztó lett (sokak egyenesen utálták), nekünk egy abszolút pozitív élmény volt az idei váltás. Kíváncsian várjuk, mit tartogatnak a jövő évre.

7. Better Call Saul

A történet: A Breaking Bad előzménysorozatában, mely hat évvel Walter White bukástörténetének kezdete előtt előtt játszódik megismerhetjük Jimmy McGillt (később Saul Goodman), aki még jelentéktelen kis ügyvédként dolgozik, mindennapos küzdelmet folytatva megélhetéséért. Láthatjuk, hogyan ütközik kissé ügyetlen, de szerethető ügyvédünk etikai dilemmákba, megkérdőjelezve, vajon a pénz vagy a becsület a fontosabb.

A harmadik évadról: Bár sokan még mindig a Breaking Bad kisöccseként hivatkoznak a Better Call Saulra, szerintünk a spin-off már abszolút felnőtt elődjéhez. Az eddigi legerősebb szezont kaptuk meg idén, hiszen most ért igazán révbe Jimmy McGill hanyatlástörténete. A színészi kollektíva eddig is átlagon felüli volt, de idén muszáj kiemelnünk Rhea Seehorn (Kim) és Patrick Fabian (Howard) páratlan alakítását. Persze azt se felejtsük el megemlíteni, hogy hat év után most láthattuk először a Breaking Bad egyik nagyágyúját, Gustavo Fringet.

6. Mindhunter

A történet: A Mindhunter két FBI-ügynökről szól (Jonathan Groff, Holt McCallany), akik a 70-es években járnak az ország leghírhedtebb sorozatgyilkosai és erőszaktevői nyomában.

Az első évadról: David Fincher új sorozata talán az év legnagyobb meglepetése. Na nem azért, mert a Harcosok Klubja és a Hetedik című film rendezőjétől rossz produkcióra számítottunk, hanem mert a Mindhunter úgy mutatja be a sorozatgyilkosok világát, hogy az évad alatt egyetlen gyilkosságot sem láthatunk. Marad a két FBI-ügynök főhősünk egy pszichopatával összezárva, és a zsigerekig hatoló beszélgetéseik. Hogy működik-e így is egy krimi? Abszolút.

5. Sense8

A történet: Egy tragikus halálesetet követően 8 ember szerte a világban mentális és érzelmi kapcsolatba kerül egymással. Nem csak látják egymást, nem csak beszélni tudnak egymással, de társaik legmélyebb titkairól is tudnak. Feladatuk, hogy kiderítsék, miért történt mindez, s hogy mit jelent az emberiség jövőjére nézve, miközben egy szervezet vadászik rájuk.

A második évadról: A Sense8 sose volt hibátlan sorozat, sőt, objektív szemmel ezer meg egy ponton bele lehetne kötni. De mindez eltörpül a rendkívül különleges atmoszférája, karakterei és üzenete mellett. A Wachowski testvérek szériája minden hibájával együtt így volt tökéletes, erre a sorozatra pontosan így volt szükség. Azért is írjuk ezeket, mert kaszája olyan űrt hagy a sorozatvilágban, amit kevés sorozat fog tudni betölteni.

4. Rellik

A történet: Mi teszi a sorozatgyilkost? Vagy a nyomozót, aki megpróbálja levadászni őt? Milyen dolgok játszanak közre, hogy az emberből gyilkos vagy rendőr lesz? A Rellik a feje tetejére állítja a hagyományos krimiket. Az elkövetőt elkapják, mielőtt a dráma elkezdene az időben visszafelé kibontakozni, egészen a kezdetekig, a bűntényt kiváltó okig, a gyilkos személyéig. A hajsza adja a gerincét a történetnek, melyben Markham nyomozó megszállottan keresi a gyilkost.

Az első évadról: Működhet egy krimisorozat, ha visszafelé mesélik el azt? Íme a példa arra, hogy igen. Ám a Rellik (visszafelé olvasva Killer) nem pusztán egyedi megvalósításából adódóan lett az év egyik kedvence. A csavaros történet, az epizódról epizódra mélyülő karkaterek és a fullasztó hangulat pont olyan krimit eredményez, melyre már régóta vártunk. Sőt, talán azt is elmondhatjuk, hogy ilyen pofásan összerakott nyomozós sorozatot a True Detective első évada óta nem láttunk.

3. Fargo

A történet: A sorozat, amelyet a Cohen fivérek Fargo című filmje inspirált, egy valóságos bűntényt mesél el új szereplőkkel. Mindezt a szokásos fekete humorral és a hamisítatlan minnesotai életérzéssel, amelyek a filmet igazi klasszikussá tették.

A harmadik évadról: Az antológiasorozat egy zseniálisan összerakott harmadik évaddal búcsúzott a nézőktől idén. A Fargo kreatív megoldások komplex és groteszk egyvelege, és úgy gondoljuk, ez adta a legfőbb báját. A sorozat előző évadai magasra tették a lécet, amit valljuk be, nem volt könnyű feladat megugrani. A készítők mégis sikerrel jártak. Egy elgondolkodtató szezonon vagyunk túl, amiben a színészek mindenkit lemostak a vászonról: Ewan McGregor, Carrie Coon és Mary Elizabeth Winstead reméljük hamarosan Emmy-díjjal gazdagodik, és ne feledkezzünk meg David Thewlis-ről sem, aki a tévétörténelem egyik legjobb főgonoszát keltette életre.

2. Kártyavár (House of Cards)

A történet: Napjaink Washington D.C.-jében járunk, amelyben a történet főszereplője Frank Underwood Dél-Karolina ötödik választókerületének demokrata képviselője és a párt frakcióvezetője nem kapja meg 2013-ban a hőn áhított külügyminiszteri kinevezést. Feleségével Claire Underwooddal karöltve, saját erőből próbálnak nagyobb hatalomra törni. A sorozat fő témái a kegyetlen pragmatizmus, a manipuláció és a hatalom.

Az ötödik évadról: Nehéz a sorozatról, és annak idei évadról úgy beszélni, hogy ne jusson eszünkbe az annak főszereplője körül kiágyazódott botrány. Szigorúan a produkcióra koncentrálva viszont azt kell hogy mondjuk, a House of Cards idén is megérdemelten került dobogónk második fokára. Az amerikai elnökválasztások mellett a készítők idén is nagy hangsúlyt fektettek az elnöki házaspár csöppet sem egyszerű kapcsolatának bemutatására. Egy roppant izgalmas, csavarokban gazdag évadot tudhatunk magunk mögött.

1. A hátrahagyottak (The Leftovers)

A történet: Váratlanul ás rejtélyes körülmények között több mint száz embernek veszik nyoma New York egyik külvárosában, Mapletonban. Az emberek a rendőrfőnök Kevin Garcey vezetésével megpróbálják újrakezdeni az életüket, miközben igyekeznek magyarázatot keresni a történtekre. Egyesek szerint a bibliai végítéletről van szó, mások természetfeletti jelenséggel kapcsolják össze az eseményeket. Egy biztos, már semmi nem lesz olyan, mint régen.

A harmadik évadról: A hátrahagyottaknál tökéletesebb drámát aligha lehetne találni a tévében, és csak reménykedhetünk abban, hogy valaha, akár ennek a színvonalnak egy részét meg tudja ütni más sorozat. Damon Lindelof egy szívhez szóló, nagyon emberi történetet tárt a nézők szeme elé életről, halálról, de leginkább a gyászról és a veszteségek feldolgozásáról. Mindez az idei, lezáró évadban csúcsosodott ki igazán. A Leftovers talán már nem is csak egy sorozat, hanem egy nagybetűs élmény, amit mindenkinek meg kéne élnie.

+1 American Vandal

A történet: Az American Vandal az elmúlt időszak dokusorozatainak szerkezetére építkezik, azok stílusában prezentálnak egy bagatellnek tűnő eset szatirikus hangnemben. A csavar az egészben, hogy a bűncselekmény mégsem annyira bagatell, a sorozat nem annyira komédia, a rejtély faktor pedig abszolút kiemelt szerepet kap. Nyomozónk célja az, hogy utánajárjon, hogy jogosan rúgták-e ki az iskola egyik kőostoba, fő rosszfiúját, miután őt gyanúsították meg azzal, hogy összesen 27 hímvesszőt pingált a tanári kar 27 tagjának gépjárművére, ezzel 100 ezer dolláros kárt okozva.

Az első évadról: Őszintén megvallva, félve és kétkedve vágtunk bele a Netflix 8 részes, ál-dokumentalista sorozatába a finoman szólva "érdekes" koncepciója miatt. De hogy kakukktojás lenne idei toplistánkban? Ha csak a témáját nézzük, egészen biztosan. Más részről viszont ilyen egyedi audiovizuális élménnyel már évek óta nem találkoztunk sorozatfronton. Amikor már azt hitted, mindent láttál, jön az American Vandal, ami lényegében egy "true crime" széria, ám gyilkosság helyett itt festékszóróval fújt falloszok adják a vezérvonalat. Mégcsak nem is vígjáték, mégis működik. Na ezt csinálja utánuk valaki.

A sorozatok szinopszisai a port.hu-ról származnak.


[related-post post_id="3719190"]

[related-post post_id="3722413"]

[related-post post_id="3322410"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában