Helyi közélet

2017.12.14. 10:36

Értékmentés a fiatalok bevonásával

Szabolcs - A szervezők már a vetélkedő jövő évi továbbvitelét tervezik.

Szabolcs - A szervezők már a vetélkedő jövő évi továbbvitelét tervezik.

Második alkalommal rendezett megyei helytörténeti vetélkedőt – ezúttal Értékes barangolás 2017 címmel – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság és a Vidék Kincse Egyesület. A Szabolcsi Református Látogatóközpontban szerdán megtartott versengés némiképp önálló kezdeményezésnek is tekinthető, mivel a programgazdák úgy érezték, nem kellene veszni hagyni ezt a – tavaly még országos szervezésű és a megyei fordulók után Lakiteleken, illetve a Magyar Parlamentben záruló – gyorsan népszerűvé váló programot.

Jó hangulatú vetélkedés volt

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés és az értéktár bizottság alelnöke elmondta, hogy az internetes teszten túljutó 3 általános iskolás és 3 középiskolás csapat a megyei értékekhez, a hagyományokhoz, a hungarikumokhoz és a Szent László emlékévhez kapcsolódó tudásáról adott számot. – A csapatoknak az írásbeli és tesztfeladatok mellett egy saját készítésű filmet is be kellett mutatni, mindemellett kíváncsiak voltunk, milyen más értékeket látnának az elkövetkezőkben szívesen az értéktár részeként. Így kértünk tőlük egy saját maguk összeállította javaslatsort, amelyet a törvényes formai követelményeket betartva adhattak be. Kiváló javaslatok érkeztek, s ezeket a pénteki bizottsági ülésen vitatjuk majd meg.

Persze nem volt minden feladat ilyen „szigorú”, hol tárogatón előadott karácsonyi dallamokat kellett felismerniük, hol pedig ki kellett rakni egy puzzle-t, de íjászkodhattak és activitizhettek is a gyerekek.

A Bene János elnökölte, Csegei László polgármester, Dani Attila tárogatóművész, Sotkó Levente, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei referense, Baracsi Endre, és dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő alkotta zsűri nagy meglepetésre a Bereg Kincsei csapatot, vagyis a tiszaszalkai Hétvezér Baptista Általános Iskola tanulóit, és a Kandó Falut, vagyis a Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola és Gimnázium diákjait ítélte a legjobbnak az idén is. A napot a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola diákjainak a műsora színesítette – adta tudtul Baracsi Endre.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában