Helyi közélet

2017.12.28. 15:39

Jelentős eltérés mutatkozik a Gergely- és a Juliánus-naptár között

Nyíregyháza - Csak a keresztény világban írunk majd 2018-at, a zsidó és az iszlám időszámítás is „mást mond”.

Nyíregyháza - Csak a keresztény világban írunk majd 2018-at, a zsidó és az iszlám időszámítás is „mást mond”.

Sokan fogják eltéveszteni a dátumozást az új esztendő első napjaiban, kezünk még automatikusan 2017-et fog a papírra róni.

Csúszás a szökőnapok miatt

De milyen évet is írunk valójában? A mi naptárainkban 2018 lesz, ám azt tudjuk, hogy csak a keresztény világban. Jelentős eltérés mutatkozik ugyanis a Julius Caesar által bevezetett julián- (vagy Juliánus-) naptár és a szökőnapok összeadásából kijött csúszások miatt módosított Gergely-naptár között. A zsidó időszámítás szerint hamarosan 5778-at írunk. Az iszlám naptár számítása 622-ben kezdődött, (amikor Mohamed Mekkából Medinába költözött). Az átszámítás egy bonyolult művelet, mert a Holdhónapokban számolt év nem azonos a Gergely-naptár éveivel, a lényeg, hogy ők 1439-et írnak majd. A hinduk Krisna tevékenységétől származtatva 5120-ba lépnek, míg a buddhisták 2560-ban élhetik napjaikat.

Párhuzamosan zajló

Külön irodalma van annak, hogy bizonyos párhuzamosan zajló, de időben eltérő történelmi események ugyanazok lehettek, csak más időszámítás szerint voltak lejegyezve.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában