Helyi közélet

2017.12.22. 08:48

Még több pilótát adunk: repülőképzés Nyíregyházán

Nyíregyháza - Nem a levegőbe beszélnek: magasan jegyzik a nyíregyházi repülőképzést.

Nyíregyháza - Nem a levegőbe beszélnek: magasan jegyzik a nyíregyházi repülőképzést.

Ha nem is mint fehér füstöt, de sokan várták már, hogy felszálljon a hír: Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, a Wizz Air Nyíregyházán indította el pilótaakadémiáját, partnerségben a Tréner Kft.-vel.

Fél évszázad eredményeire alapozhatunk Nyíregyházán." Horváth Péter

Hogy pontosabban fogalmazzunk: ez már egy korábban kialakított kapcsolat megerősítése és egy közös munka újabb mérföldköve. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Kelet-Magyarország, 2016. január 29. – a szerk.): egy nemzetközi verseny győzteseként Nyíregyházán rendezte be bázisát a Közép-Európai Repülő Akadémia, a Central European Flight Academy (CEFA). Az egész Európában újnak számító, célirányos oktatási rendszer alapjait a Tréner Kft. rakta le, két holland cég: a Martinair Flight Academy (MFA) és a Flight Simulation Company (FSC) együttműködésével.

Akkor nyolc kadéttal vette kezdetét a képzés – azért nem hallgatóval, mert nem iskolarendszerű, hanem egy egészen újszerű, professzionális pilótaképzés első főszereplőiről beszélünk. A most bejelentett, új program során a következő 21 hónapban az akadémia első csoportjának tagjai elsajátítják és fejlesztik mindazokat az ismereteket, amelyek révén kiváló pilóta válik majd belőlük.

Leendő tisztek, kapitányok

A program sikeres elvégzése után, s természetesen megfelelve az ezzel járó összes feltételnek és követelménynek, a Wizz Air nyomban munkalehetőséget kínál a frissen végzetteknek. Az előírt továbbképzéseket követően az Airbus A320 repülőgépek első tisztjeiként futhatnak be szép pályát, karriert.

– Örömömre szolgál, hogy üdvözölhetem a WIZZ család feltörekvő kadétjainak új generációját. A legjobbakat kívánom nekik a mindent átfogó képzés során, amelyet a Tréner Kft. nyújt majd nekik, és alig várom, hogy együtt dolgozhassunk a közeljövőben – üdvözölte e szavakkal a kadétokat a megnyitón Diederik Pen, a Wizz Air ügyvezető alelnöke és üzemeltetési igazgatója.

Hozzátette: a Wizz Air Pilótaakadémia program bővítésével még több tehetséges fiatalt ösztönöznek arra, hogy megvalósítsa álmait, és pilóta váljon belőle.

– Ezt a programot ötven éves múltra visszatekintő pilótaképzés alapozta meg itt, Nyíregyházán, ahol a városvezetés és a Nyíregyházi Egyetem partnerségére támaszkodva bátran lehet fejleszteni, tervezni további évtizedekre – nyugtázta a maga részéről a hazai repüléstörténetben is új fejezetet nyitó eseményt Horváth Péter, a gyakorlati képzést több mint 25 éve végző Tréner Kft. ügyvezetője.


Európai szintű elismerés

A program végrehajtásához a társaság olyan partnert és helyszínt keresett, ahol a minőségi oktatás minden feltétele adott, és mindenben megfelel a szigorú minőségi követelményeknek. A légitársaság első két szerződött partner pilótaképző iskolája Magyarországon a Tréner Kft., valamint Görögországban az Egnatia Aviation Kft. A légitársaság azt tervezi, hogy tovább bővíti a programot, és újabbakat indít Közép- és Kelet-Európa más országaiban.


Azért nem a szél fújta ide ezt az akadémiát…

A hét elején megtartott megnyitó ünnepségen az első hallgatói csoportot a Wizz Air és a Tréner Kft. vezetői üdvözölték Budapesten. A jövendőbeli pilótáknak átadták a pilótadzsekijüket, majd nyomban felkerekedtek és ellátogattak Nyíregyházára, ahol körbevezették őket repülőtéren, illetve a gyakorlati képzés helyszínein. A mostani oktatás keretei között 750 óra földi, 60 óra szimulátoros és 145 órányi repülési tréning szerepel a teljesítendő feladatok között.

A 2017-ben indult Wizz Air Pilótaakadémia egyelőre csak lengyel állampolgárok számára érhető el, lengyel fiataloknak kínál egyedülálló lehetőséget arra, hogy megszerezzék a kereskedelmi pilóta szakszolgálati engedélyt.

– Az akadémia megnyitó ünnepségének budapesti eseményei után a kadétok Nyíregyházán is alapos terepszemlét tartottak. Megnézték a repülőteret, a repülőiskola épületeit, oktatótermeit, s természetesen a repülőgépeket. Úgy nyilatkoztak: amit láttak, az minden előzetes elképzelésüket felülmúlta – avat a biztató kezdet pillanatiba Horváth Tibor, a Tréner Kft. programmenedzsere.

A jövő nagygépes pilótái Nyíregyházán még elköltöttek egy közös, jó hangulatú vacsorát, aztán hazamentek. A nagy munka, vagyis a tanulás januárban kezdődik. Az, hogy Nyíregyházára esett a választás, semmi másnak nem köszönhető, mint a több évtizede magas színvonalon folytatott oktatásnak. Ennek köszönhetően áll itt rendelkezésre a magasan képzett és tapasztalt szakembergárda, a megfelelő technikai háttér, eszközpark, benne a képzés repülőgépes flottája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában