Helyi közélet

2018.01.26. 11:39

A Kúria döntött a tömbkórházi perben

Nyíregyháza - Újabb fejlemény a nyíregyházi kórház rekonstrukciójához kapcsolódó jogi eljárásban.

Nyíregyháza - Újabb fejlemény a nyíregyházi kórház rekonstrukciójához kapcsolódó jogi eljárásban.

A Debreceni Ítélőtábla jogerős részítélete (melyről korábban részletesen beszámoltunk: Kelet-Magyarország, 2017. március 2.) ellen valamennyi peres fél (az I. rendű felperes: Nyírterv-Plusz Kft; a II. rendű felperes: Bogár László; I. rendű alperes: Fatum Property Ingatlanberuházó Kft.; III. rendű alperes: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház; IV. rendű alperes: Állami Egészségügyi Ellátó Központ; V. rendű alperes: magyar állam) felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő. Ezt tárgyalta a napokban a Kúria, mely az ítéletet megváltoztatta: szerzői jogdíj jogcímen az I., III., V. rendű alpereseket egyetemlegesen terhelő marasztalás összegét 75.765.000 Ft + kamataira leszállította. Az I. és V. rendű alpereseket egyetemlegesen terhelő marasztalás összegét 1.185.000 Ft és kamataira leszállította, ezt meghaladóan az I. III. V. alperesekkel szemben kártérítés címen előterjesztett keresetet elutasította.

Napilapos közlés

Az I. és III. rendű alperesek 211.680.000 Ft és kamatai megfizetésére kötelezését mellőzi, és velük szemben a szerződésszegéssel okozott kár megtérítése, valamint a szerződés teljesítése iránt előterjesztett keresetet elutasítja – áll abban Kúria részítéletben, melyről a napokban tartottak sajtótájékoztatót dr. Helmeczy László vezetésével. (A korábbi ítélet egyetemlegesen kötelezte a Fatumot, a kórházat és az államot, hogy fizessenek a Nyírterv részére 211.680.000 Ft + kamatait, most a Kúria úgy határozott, hogy ennek megfizetését az I. és III. rendű alperes vonatkozásában mellőzi, s csak a magyar államot kötelezi a fizetés.) A felperesek részére fizetendő elsőfokú eljárási költség I. rendű és III. rendű alpereseket személyenként terhelő összegét 1.897.000 Ft-ra leszállította. A jogerős részítéletet a Kúria hatályában fenntartotta azzal a pontosítással, hogy az I. és IV. rendű alperesek az ítélet jogsértést megállapító rendelkezésének úgy tegyenek eleget, hogy a megyei napilapban a közzététellel 15 napon belül adjanak elégtételt, de úgy, hogy a felek perbeli pozíciója mellet a nevüket is feltüntetik. A felperesek vonatkozásában azt rögzítette a Kúria, hogy 3.500.000 Ft felülvizsgálati eljárási illetéket kötelesek az államnak megtéríteni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában