Helyi közélet

2018.01.13. 12:39

Megkoszorúzták a hősi halottak emlékművét Nyírbogáton

Nyírbogát - A doni összeomlás 75. évfordulóján Nyírbogát önkormányzata megemlékezett a katasztrófa áldozatairól.

Nyírbogát - A doni összeomlás 75. évfordulóján Nyírbogát önkormányzata megemlékezett a katasztrófa áldozatairól.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, dr. Báthori Gábor, a Nyírbátori Báthori István Múzeum hadtörténésze és a képviselő testület tagjai elhelyezték a kegyelet koszorúját a Béke téri emlékműnél.

A második magyar hadsereg 1942-43-as hősies küzdelme a Szovjetunióbeli Don-folyó partján mindörökre történelmünk része marad. A katasztrófának két nyírbogáti áldozata is volt, Simonkovics Károly, aki az István tanyán tanító volt, s a 12. ezred III. zászlóalj alakulatában, tartalékos zászlósként Suchedniowban, vasúti szerencsétlenségben vesztette életét 29 évesen. Zöldesi József tizedes, a 24. gyalogezred géppuskás század alakulatában 35 évesen Nyikolajevkában halt meg és Rudkinoban temették el.

A katasztrófának ugyanolyan áldozatai voltak azok is, akik itthon maradtak, mint akik odakinn elestek, hisz nem adatott meg számukra a lehetőség, hogy a gyerekek, unokák megismerhessék őket, az apákat, a nagyapákat. Az itthon helyt álló édesanyák nem tudták feldolgozni, hogy a politika egy értelmetlen háborúba a Don-kanyarhoz küldte meghalni a férjeket. Rendkívüli hősiességnek számított akkor és ott, hogy a halálra fagyott, kimerült és rosszul felszerelt magyar katonák szembeszálltak a sokszoros túlerőben lévő oroszokkal. Most, 2018-ban, a doni katasztrófa 75. évfordulóján rájuk emlékezünk.

- Gulyás Jánosné -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában