Helyi közélet

2018.02.28. 15:12

A fejlesztések éve 2018

Penyige - A tankerületi központon keresztül megújul az iskola épülete is Penyigén ebben az évben.

Penyige - A tankerületi központon keresztül megújul az iskola épülete is Penyigén ebben az évben.

Nagy várakozással tekint az idei esztendőre a penyigei önkormányzat, ugyanis a megvalósítandó terveket nézve a település számára a fejlesztések éve lesz 2018.

Megszépül az óvoda is

– A képviselő-testület 303 millió forintos keretszámmal fogadta el a költségvetést, de ez az összeg még kiegészül azzal a 27 millió forintos támogatással, amelyet az elmúlt év végén ítélt meg nekünk a Belügyminisztérium az óvodánk felújítására, de mivel nincs még meg az okirat, így ez az összeg még nem szerepel a költségvetésben – mondta el érdeklődésünkre Juhász Gyula, Penyige polgármestere. – Így összesen 330 millió forintból gazdálkodunk ebben az évben, s ennek az összegnek a 45 százalékát fejlesztésekre fordíthatjuk.

– Természetesen szem előtt tartottuk a fejlesztések megtervezése mellett az intézmények zavartalan működtetését, valamint azt, hogy a társulásokban eleget tegyünk a reánk eső kötelezettségeknek. A kormány támogatásainak köszönhetően a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Kossuth utcában a belvízelvezető árokrendszert újítjuk majd fel. A ravatalozóban lévő hűtőgép is megérett már a cserére, ezt belügyminisztériumi támogatással fogjuk megvalósítani.

– A Rákóczi utca és a Toldi utca burkolatának felújítását saját erőből végezzük majd el. Pályázati pénzből szeretnénk kisebb fejlesztéseket végrehajtani a művelődési házban: szükség van csempézésre és a vizesblokkok felújítására.

– Az óvoda felújítására elnyert közel 27 millió forintot már említettem. Régi, 45 esztendős épületről van szó, amelyen cserélni kell a te­tőzetet, a nyílászárókat, s új szigetelést is kap az intézmény.

Vásár a Szenke partján

Bár nem a település költségvetését érinti, de jó hír a falunak, hogy tankerületi központon keresztül százmillió forint jut az általános iskola épületének felújítására, valamint oktatási eszközök vásárlására.

Az oktatási intézmény 1989-ben épült, azóta csak kisebb karbantartások történtek az épületen, alaposabb felújítás nem volt. A nyári szünetben megújul majd a tetőszerkezet, új nyílászárókra cserélik ki az elavult ablakokat és ajtókat.

– Tovább folytatja ebben az évben a Szenke kotrását a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, valamint a zsilipet is felújítja. Az iskola felújításában és a patakmeder rendezésében sok segítséget kaptunk dr. Tilki Attila országgyűlési képviselőtől. Az idén egyébként – augusztus 19-én – a tizenhetedik alkalommal rendezzük meg a hagyományőrzés és ápolás jegyében a Szenke-parti nagyvásárt, amelyen a szilva népszerűsítése kapja a főszerepet.

Asztalosműhely, varroda

Juhász Gyula befejezésül szólt a március elsejével kezdődő három Start közfoglalkoztatási programról is. – A mezőgazdasági programban a fóliasátrat készítik elő az emberek, a helyi sajátosságokkal kapcsolatban asztalosműhelyt és varrodát működtetünk, valamint megkezdődik majd a mezőgazdasági földutak és árkok karbantartása is.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában