Helyi közélet

2018.02.27. 14:49

A főrabbi életét, munkásságát idézik fel

Nyíregyháza - Dr. Bernstein Béla történelmi monográfiájához Jókai Mór írta az előszót.

Nyíregyháza - Dr. Bernstein Béla történelmi monográfiájához Jókai Mór írta az előszót.

Ízlelgetik és szokják a nyíregyháziak a Bernstein Béla nevet, hiszen a város egykori főrabbijáról immár közterületet is nevezett el a megyeszékhely képviselő-testülete. Hogy ki is volt valójában dr. Bernstein Béla, az érdeklődők meg­tudhatják azon a konferencián, amelyet a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár rendez a Nyíregyházi Zsidó Hitközséggel együtt március 14-én Két nevezetes évforduló tükrében címmel. Az egyik évforduló Bernstein Béla születésére utal, ugyanis 150 évvel ezelőtt született Várpalotán, a másik jubileum pedig az 1848/49-as forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóját jelzi.

Követésre méltó elődök

Jogosan vetődhet fel a kérdés: Hogy kapcsolódik össze a főrabbi és az 1848-as forradalom? Úgy, hogy Bernstein Béla monográfiát jelentetett meg A negyvennyolcas magyar szabadságharc és a ­z­sidók címmel, s ráadásul ehhez a könyvhöz Jókai Mór írta az előszót 1898-ban. A magyar történelem sorsfordító napjait személyesen is átélt irodalmár az előszóban többek között a következőket írta:

„Én, aki e tanulságos múltnak dicső és gyászos eseményeit keresztül éltem, az akkori intéző körök közvetlen közelében, csak arról tehetek tanuságot, hogy ezek a rendbeszedett adatok valódiak. A történetirodalom köszönettel tartozik értük az összegyűjtő és rendező kéznek. A magyar közönség sok megszívlelendő tanulságot fog ezekből meríthetni. A magyar zsidók előtt pedig ama bibliai tűzoszlopként fog vezetőül világítani követésre méltó elődeik példája.”

Karitatív tevékenység

A megyei könyvtárban március 14-én 17 órától tartandó konferencián köszöntőt mond dr. Ulrich Attila alpolgármester és Tomasovszki Anita könyvtárigazgató. Az előadókat bemutatja Somos Péter, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség hitéleti vezetője.

Bernstein Béla szellemi környezetéről, a tanulóifjúság védelmében végzett munkásságáról Darvas István főrabbi, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem tanára tart előadást, majd Zima András egyetemi adjunktus szól Bernstein Béla életművéről, külön kiemelve a neológ integrációs stratégiáját. A Nyíregyházi Városvédő Egyesület alelnöke, Urbán Teréz a főrabbi Nyíregyházán végzett közéleti, kulturális és karitatív tevékenységét mutatja be.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában