Helyi közélet

2018.02.01. 16:35

A tó vízszintjének megtartása a cél

Vaja - Szükséges a kút szűrőrendszerének és a szivattyújának a felújítása.

Vaja - Szükséges a kút szűrőrendszerének és a szivattyújának a felújítása.

Társadalmi egyeztetésre várta a napokban az érdeklődőket a Vajai-tó – mint Natura 2000-es terület – fenntartási tervével kapcsolatban a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága.

Tíz kezelési egység

Az igazgatóság munkatársai powerpoint-bemutatót tartottak a Natura 2000-es területek fokozott természetvédelméről, az elkészített tervdokumentációról. Tájékoztatást adtak arról is, hogy a tavat és környezetét – összesen 88 hektár területet – tíz kezelési egységre osztották, és ismertették az egyes kezelési egységek természetvédelmi céljait és az alkalmazott eljárásokat.

Nem szabad a tóból öntözni

Az elhangzottakhoz hozzászólt a fenntartási terv bemutatása után Tisza Sándor polgármester és Farkas Sándor, a tó halgazdálkodási jogával rendelkező Szatmár-vidéki Horgász és Természetvédelmi Egyesület elnöke. Mindketten hangsúlyozták a vízszinttartás fontosságát, hiszen ez az alapja a környezet megóvásának, valamint annak, hogy az úszó szigetek ne gyökerezzenek le.

Egy környékbeli gazdálkodó arra volt kíváncsi, öntözhet-e a tó vízéből. Válaszként elhangzott, hogy nem szabad locsolni, hiszen a Hortobágyi Nemzeti Park évente 5 millió forintért nem azért működtet kutat a vízszint fenntartására, hogy azt onnan mások kivegyék.

Csak őshonos halakat

– Egyetértettünk a tervekkel, és röviden én is ismertettem az egyesületünk halgazdálkodását a tavon – mondta el érdeklődésünkre a horgász­egyesület vezetője. – Szóltam arról, hogy csak őshonos halakat – pontyot, csukát, süllőt – telepítünk a vízbe, az invazív halak egyedszámát pedig igyekszünk csökkenteni. Tavaly például ezer kilogramm törpeharcsát gyűjtöttünk össze a tóból a halászati felügyelőség engedélyével és felügyeletével. A kúttal kapcsolatban elhangzott az is, hogy 1996-ban állították üzembe, s annyira megkopott már, hogy az eredeti vízhozam felét tudja felszívni mélyből. Szükséges lesz a szűrőrendszer és a szivattyú felújítása a nagyobb kapacitás érdekében.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában