Helyi közélet

2018.02.01. 15:26

Egyre több rászoruló szeretne bekerülni támogatott lakhatásba

Nyírtelek - A támogatott lakhatás, noha fiatal szociális szolgáltatási forma, a Nyírteleki Civil Centrum számára nem ismeretlen. Az egyesület 14 éve működteti a városban a fogyatékosok nappali foglalkoztatóját.

Nyírtelek - A támogatott lakhatás, noha fiatal szociális szolgáltatási forma, a Nyírteleki Civil Centrum számára nem ismeretlen. Az egyesület 14 éve működteti a városban a fogyatékosok nappali foglalkoztatóját.

Először 2016-ban jártam Nyírteleken a Szent István úti „Önálló élet házában”, akkortájt indult el a program. Valóban más érzés volt belépni ebbe a családias lakásotthonba, mint a régi, szociális bentlakásos intézetekbe. A kis közösségben oldottabb volt a hangulat, közvetlen, nyitott emberek fogadtak. A napokban újra ellátogattam ide.

Intézetből közösségbe

– Bentlakásos otthonokból, nevelőszülői hálózaton keresztül és átlagos családokból is kerülnek be hozzánk enyhén vagy középsúlyosan értelmi fogyatékos felnőttek – mondta el Glückmann Pál, az intézmény vezetője, aki ezután a rendszer előnyeit kezdte ecsetelni.

– A kisebb létszámú otthonok ideálisabb életkörülményt nyújtanak az ellátottaknak, jobban fejlődnek a készségeik, ráadásul egymással és a családtagjaikkal is szorosabb kapcsolatot ápolhatnak – mutatott rá a szakember.

Glückmann Pál elmondta: a régi otthonok kitagolása egyrészt csak akkor lehet eredményes, ha az ellátottak nem elszeparáltan, hanem a település mindennapjaiba bekapcsolódva élik az életüket, s legalább napi pár órát rehabilitációs foglalkoztatásban dolgoznak.

Másrészt – folytatta – a férőhelyeket bővíteni kellene, ugyanis egyre hosszabb a szakellátásban a várólista. Egy magára maradt fogyatékkal élő vagy egy pszichiátriai beteg ellátása egy napot sem várathat magára! – hangsúlyozta az intézményvezető.

Megtudtuk: a működését állami normatívából és pályázati forrásokból finanszírozza a Nyírteleki Civil Centrum, ebből fizetik az épület bérleti díját, az étkeztetést és az esetmenedzsert is. Többletkiadásaik nincsenek, megfontoltan gazdálkodnak, fejleszteni kizárólag pályázati pénzekből tudnak.

Megkönnyítik a beilleszkedést

Ágnes, enyhén értelmi fogyatékos, örökbefogadott gyerekként nevelkedett. Miután nevelőanyja meghalt, a 45 éves nő magára maradt. – Öngondoskodásra csak segítséggel képes, nehezen tájékozódik, nem ért a pénzhez. Gyámság alá került, hivatásos gondnoka közbenjárásával talált ránk – mutatta be a csendes, de láthatóan szorgalmas, éppen takarítást végző hölgyet Kovács Jánosné, a Önálló élet háza gondozója.

Imre a szakolyi intézetből érkezett Nyírtelekre. A középkorú férfi baleset miatt vált mozgássérültté. Csupán egy szobatárssal kell osztoznia a helyen, így viszonylag hamar beilleszkedett.

KM-KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában