Helyi közélet

2018.02.03. 11:07

Előnyt kovácsolt a hátrányból

Mátészalka - Tóth Juditnak sikerült az, ami csak keveseknek: előnyt kovácsolt a hátrányból, története pedig azt bizonyítja, hogy akár egy betegségnek is lehetnek pozitívumai. Amikor kiderült, hogy a kislánya gluténérzékeny, életmódot kellett váltaniuk. Elkezdett kísérletezni, ételeket talált ki, azóta pedig előadásokat tart és tanácsokkal segíti a hozzá fordulókat.

Mátészalka - Tóth Juditnak sikerült az, ami csak keveseknek: előnyt kovácsolt a hátrányból, története pedig azt bizonyítja, hogy akár egy betegségnek is lehetnek pozitívumai. Amikor kiderült, hogy a kislánya gluténérzékeny, életmódot kellett váltaniuk. Elkezdett kísérletezni, ételeket talált ki, azóta pedig előadásokat tart és tanácsokkal segíti a hozzá fordulókat.

Háromszáz recept

– Hosszú évek óta egy herbáriában dolgozom, ahol a speciális táplálkozás alapanyagait is forgalmazzuk, így elméletben mindent tudtam róluk, ám amióta néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a lányom gluténérzékeny, a mindennapi gyakorlatban is használnom kell ezeket. Akinek van laktóz- vagy glutén­érzékeny hozzátartozója, jól tudja, hogy kezdetben nagyon sok a kérdés: mi az, amit főzhetünk, mivel lehet kiváltani az addig megszokott ételeket, hol lehet beszerezni a speciális étkezéshez szükséges alapanyagokat, és ami sokszor a legnehezebb: hogy lehet a sok tilalom ellenére változatosan főzni? Ráadásul a súlyos érzékenység esetén külön konyhát is kell vezetni, hiszen még arra is kell ügyelni, hogy például a mosogatószivacs ne érintkezzen glutént tartalmazó ételekkel. Belevetettem magam a témába, amit csak lehetett, elolvastam; kísérletezni kezdtem, egy idő után pedig jöttek a jobbnál-jobb ötletek.

– Új ételeket találtam ki, és le is jegyeztem őket – ma már több mint háromszáz receptem van, az egyik nagy tervem, hogy ezek könyv formájában megjelenjenek. A lányom étrendjéből teljesen kiiktattam a glutént és rájöttem, hogy nem csak egészségesebben, de sokkal változatosabban is étkezünk, mint korábban, anélkül, hogy úgy érezné: bármiről is le kell mondania. Az étrendünk fontos részét képezik a gyógynövényből készült teák, és mivel prevenciós céllal a lányom állati eredetű tejet sem iszik, otthon készített növényi tejet fogyaszt – csak kevesen tudják, hogy egyszerűen, a bolti ár töredékéért el lehet ezeket készíteni.

Sokan követik

– Ezek olyan pozitív élmények voltak, hogy amikor szembesültem azzal, milyen sokan szenvednek valamilyen érzékenységben, elkezdtem óvodákban és iskolákban előadásokat tartani az életmódváltás lehetőségeiről. Tudom, hogy a család­anyák mennyire elfoglaltak, ezért arra törekszem, hogy az ételeim a lehető legegyszerűbbek legyenek, és fél óra alatt elkészüljenek. Amikor elkezdtem előadásokat tartani, nem is gondoltam, hogy ez mennyire hiánypótló, de egyre többen fordultak hozzám tanácsokért, receptekért, és ma már tudom: én ebben találtam meg önmagam. Sokan követnek a közösségi oldalakon, van, aki Svájcból keresett meg, hogy segítséget kérjen.

– Cukorbetegek, fogyni vágyók, ételintoleranciában szenvedők, és persze olyanok is kérik a tanácsomat, akik nem betegek, egyszerűen csak egészségesebben szeretnének élni. Szívesen segítek mindenkinek, mert nincs annál nagyobb öröm, mint amikor sikerül orvosolni egy-egy problémát.

- KM-SZA -


A győztes kisautó

Judit a családjával nemrégiben egy országos versenyt is megnyert. – A Kid­soázis megmérettetésére gyerekbarát ételekkel lehetett nevezni, a döntőbe öt család került. Töltött édesburgonyát készítettem – nálunk ez az egyik kedvenc: hagymával, füstölt szalonnával, krémsajttal és petrezselyemzölddel töltöttem meg az előpárolt édesburgonyát, és kisautót formáztam belőle. A Mautner Zsófi vezette zsűrinek nagyon tetszett, mint ahogy a desszertként készített, dióhabbal töltött alma is ízlett nekik. A lányom, a fiam és a férjem is segédkezett, a csapatmunka eredményeként pedig sikerült nyernünk. Ez is megerősített abban, amit nap mint nap tapasztalok és érzékelek: ez az én utam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában