Helyi közélet

2018.02.07. 11:13

Megszentelték a gyertyákat Baktán

Baktalórántháza - A hívek énekelve, gyertyával a kezükben körbejárták a templomot.

Baktalórántháza - A hívek énekelve, gyertyával a kezükben körbejárták a templomot.

Ősi pogány szokás volt Rómában, hogy február 2-án a fény istennőjének tiszteletére égő gyertyákkal járták végig a várost. Amikor Róma lakossága kereszténnyé vált, továbbra is megmaradt ez a szokás, de keresztényivé tették, hiszen az égő gyertya a keresztények körében már korábban is Krisztus–jelkép volt.

Az ünnep másik forrása az ószövetségi korból származik, amikor a zsidók csodálatos megmenekülése után Mózes elrendelte: törvény szerint minden családnak az első szülött fiúgyermeket az Úr szolgálatára kell szentelni.

A világ világossága

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a pap gyertyát szentel, és a megszentelt, égő gyertyákkal körmenetre indulnak a templomban. A körmenet Szűz Mária vonulását, a templomban tett látogatását jelképezi, az égő gyertya pedig Jézus Krisztust, a fényt, a világosságot.

Baktalórántházán Gyertyaszentelő Boldogasszony napján az Árpád-korabeli római katolikus templomban Lázár István atya szentelte meg a gyertyákat, és a hívek közösen énekelve, égő gyertyákkal a kezükben körbejártak a templomban.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában