Helyi közélet

2018.02.02. 16:11

„Nem lehet anyagi értékben kifejezni”

Garbolc, Ömböly, Zajta - Szombatonként „kiszakad” megyénk három zsákfaluja, van immár átmenő forgalom.

Garbolc, Ömböly, Zajta - Szombatonként „kiszakad” megyénk három zsákfaluja, van immár átmenő forgalom.

Örömlángok gyúltak tavaly februárban a magyar-román határ két oldalán élő emberek szívében, hiszen egy több évtizedes álom valósult meg, amikor – ha csak hetente egy napra is, de – megnyílt a határ Garbolc és Szárazberek, Zajta és Nagypeleske, Ömböly és Károlypuszta (Szaniszló) között. A trianoni határ meghúzásával peremvidékre kerültek ezek a települések, zsákfalvak lettek. A szombati napok határnyitásával kiszakadtak a „zsákok”, új lendületet kapott a rokoni és a testvértelepülési kapcsolatok ápolása.

Kevés ez az egy nap

Az érintett települések polgármestereit kérdeztük meg arról, hogyan értékelik az elmúlt egy esztendőt.

– Garbolc lakói és a környékbeliek örülnek ennek a lehetőségnek, bár az igazi az lenne, ha mindennap szabadon lehetne közlekedni, hiszen nagy igény lenne rá. Ha mindennapos lenne a határnyitás, akkor jobban találnának munkát az emberek a szomszédos országban – mondta el érdeklődésünkre Nagy Roland polgármester. – Szatmárnémetiben például több nagy cég is működik, amelyek folyamatosan vesznek fel munkásokat, a túloldalról pedig mezőgazdasági idénymunkára jöhetnének át az ott élők, de ez az egy nap csupán gyors rokoni látogatásra és bevásárlásra elég.

– Míg Fehérgyarmat 35 kilométerre van Garbolctól, Szatmárnémeti mindössze 15 kilométerre található. Jóval nagyobb város is Gyarmathoz képest, több multinak is van ott üzlete, jobbak a vásárlási lehetőségek. A határ szombatonkénti megnyitása kedvez a honosításnak is. Sokan jönnek át hozzánk a határ túloldaláról, hogy kettős állampolgárként letegyék az esküt – folytatta a kis falu vezetője.

Átjárnak színházba is

– Szatmárnémeti közelsége azoknak is kedvez, akik szeretnek színházba járni. Sajnos, mivel a határ 9 órától 17 óráig van nyitva, az előadás pedig jóval később ér véget, már csak Csengersimánál lehet visszajönni Magyarországra, s ez már így nagy kerülőt jelent. Ugyanakkor míg nálunk hamar átjutunk a határon, Csengersimánál a román oldalon jóval több ideig kell várakoznunk. Összegzésül azt tudom mondani, hogy nem lehet anyagi értékben kifejezni, hogy mit is jelent nekünk a szombatonkénti határnyitás. Nagyon reméljük, hogy egyszer valóra válik a mindennapos határnyitás is – tette hozzá Nagy Roland.

Hasonlóan kedvező tapasztalatokat osztott meg velünk Trefán Gábor, Ömböly polgármestere, de említett néhány visszás dolgot is.

– Szombatonként megnövekszik a forgalom nálunk is, de még nagyobb lehetne, ami a statisztikai kimutatás szempontjából is fontos lenne. Információim szerint a román oldalon nagyon sokan nem is tudnak erről a szombati határnyitásról, s hallottam olyat is, hogy akik a 30-40 kilométeres körzethatártól távolabb laknak, azokat nem engedik át, holott ilyen kitétel nincs, ez nem kishatárátlépő, itt minden uniós polgár szabadon közlekedhet.

Igazi piac a túloldalon

– Amikor tehetem, én is átautózom Romániába. Egyrészt, hogy a statisztikát javítsam, másrészt Szaniszlóban finom házikenyeret kapni, Nagykárolyban kedvezőek a vásárlási feltételek, Érmihályfalván pedig igazi piac fogad, őstermelők kínálják a portékáikat és nem viszonteladók – árulta el Trefán Gábor. – Amikor Székelyföldre indultunk kirándulni, akkor is itt mentünk át a határon. Ha hosszabb lenne a nyitvatartás, akkor jobban lehetne tervezni, szervezni egynapos kirándulást is, akár még Kolozsvár is beleférne a programba. Itt nálunk néhány perc alatt át lehet kelni a határon, míg Vállajon és Nyírábrányban hosszabb időt vesz igénybe az ellenőrzés.

 

Megpezsdül Zajta élete is

– Úgy tudom, hogy a három határátkelő közül itt Zajtán van a legnagyobb forgalom, hiszen a határrendészek kimutatást vezetnek erről. Látszik is nálunk szombatonként a megnövekedett forgalom. Megpezsdül a település élete, sok autó keresztülmegy a településen – tájékoztatta lapunkat Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere. – Mi is átmegyünk gyakran az ismerősökhöz, s természetesen olyankor bevásárolunk is. Ha szombaton átmegyünk egy étterembe vagy színházba, vissza Csengersimánál kell jönnünk, volt, hogy két órát várakoztunk. Azon vagyunk, hogy Garbolc és Zajta közül legalább az egyiknél legyen mindennapos az átjárás.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában