Helyi közélet

2018.02.07. 12:23

Otthagyta a buszsofőr a mozgáskorlátozott nyíregyházi utast

Nyíregyháza - Az ítélőtábla kimondta: a szolgáltató megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Nyíregyháza - Az ítélőtábla kimondta: a szolgáltató megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Nem könnyű a mozgáskorlátozottak sorsa, különösen, ha kerekesszékkel közlekednek. Bármennyire is fontos szempont a mozgásuk zavartalanságának elősegítése, megkönnyítése, sokszor előfordul, hogy figyelmetlenség vagy nemtörődömség miatt egy-egy fogyatékkal élő sajnos hátrányt szenved.

Nemet mondott, így ott maradt

Nyíregyházi olvasónk, Gyurján László a panaszával nemrégiben egészen a Debreceni Ítélőtábláig jutott el. Állítása szerint a megyeszékhelyen közlekedő helyi járatú autóbusz vezetője „megakadályozta” , hogy feljusson a járműre. Mint ismeretes, a kereke­s­székes mozgáskorlátozottak szállítására alkalmas, alacsony padlós autóbuszra úgy lehet fel- és leszállni, ha a vezető megdönti a járdasziget felé a buszt, s a középső ajtónál kihajtja a rámpát a talajig. A kézi meghajtású kocsival közlekedő olvasónk elmondta: csak akkor tud az ilyen autóbuszra feljutni, ha annak vezetője vagy az utasok segítenek neki. Az ominózus esetben a segíteni szándékozó utast felelősségre vonta a vezető, „fog-e vigyázni a későbbiekben olvasónkra, annak személyi biztonságára a buszon”, aki erre nemet mondott, így panaszosunk ott maradt.

Sérelmi díjat kell fizetnie

A személyiségi jogai megsértése miatt keresetet benyújtó utassal szemben az elsőfokú bíróság az utasszállító cégnek adott igazat, ám ezt a határozatot Gyurján László megfellebbezte.

Az ítélőtábla másodfokon a döntést részben megváltoztatta, s megállapította, hogy a szolgáltató megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, egyben eltiltotta a céget további jogsértéstől, s kötelezte, hogy fizessen sérelmi díjat olvasónknak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában