Helyi közélet

2018.02.22. 14:31

Támogatás etetőre, dagonyára

Nyíregyháza - Az idén is pályázhatnak majd a vadgazdálkodási alapra a vadásztársaságok.

Nyíregyháza - Az idén is pályázhatnak majd a vadgazdálkodási alapra a vadásztársaságok.

Életre hívta az Országos Vadgazdálkodási Alapot az elmúlt évben az Országos Magyar Vadászkamara. Az alap célja, hogy a Vadászkamara bevételeiből a vadászatra jogosultak részére pályázati rendszerben forrást nyújthasson a vadak életkörülményeinek fejlesztéséhez.

Az országos átlag felett

– A pályázatok koordinálása a megyei kamarák feladata volt. A kiírás megjelenése után mi is tanácskozást hívtunk össze, amelyen tájékozódhattak a leendő pályázók a pályázat feltételeiről. Végül megyénkben huszonkét vadásztársaság gondolta úgy, hogy megpróbálkozik a pályázattal – tájékoztatta szerkesztőségünket Fazekas Gergely, a Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének titkára.

– Napi egyeztetés és tanácskozás kezdődött a kamara és a pályázók között, s mindennek az eredménye hatvanhárom beadott pályázat lett. A megyei vadgazdálkodási bizottság bírálatán aztán ötvennyolc pályázat bizonyult elfogadhatónak, az országos bírálat során pedig harmincnyolc kérelmet találtak a szakemberek támogatásra érdemesnek. Az országos eredményeket nézve jó hírként elmondhatom, hogy a mi eredményességünk jóval az országos átlag felett van.

Sokat nyernek az állatok

Az elfogadott beadványoknak köszönhetően több mint 37 millió forint támogatáshoz jutott megyénk vadásztársadalma. A nyertes vadásztársaságok számos vaditatógödröt és dagonyát, illetve apró- és nagyvad etetőket fognak létesíteni a megítélt támogatásokból. A vadföldeken olyan speciális magkeverékeket vethetnek majd el, amelyek ideális fészkelő, búvó és táplálkozó helyet jelentenek a fácánnak, de a nyulak és őzek is megtalálják rajta az eleséget.

– Egyértelmű, hogy a védett fajok is sokat nyernek ezekkel a létesítményekkel, hiszen innia, ennie, rejtőzködnie minden állatnak kell. A támogatások odaítélésénél kiemelten kezelték a vadászható ragadozó fajok csapdával történő gyérítésének kérdését. A róka, a borz, a szarka és a dolmányos varjú állományának féken tartása a vadásztársaságokra hárul, amelyek a beszerzendő csapdákkal hatékonyabb gyérítést végezhetnek majd. Nem csak a vadászható apróvadakat veszélyeztetik a szőrmés és szárnyas kártevők, hanem a védett fajok mellett a lakott területek baromfijait is. Bizonyos, hogy a falvakba egyre gyakrabban belátogató rókák száma is vissza fog esni ott, ahol a nyertes vadásztársaság intenzíven kezdi csapdázni a vörös frakkos komát.

Az idén is lesz pályázat

– Azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem mertek nekivágni most a feladatnak, ugyanis az idén is lesz pályázati lehetőség a vadásztársaságok számára. Reméljük, a nyertes szervezetek jó példáit látva egyre többen élnek majd a pályázati lehetőséggel – tette hozzá Fazekas Gergely.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában