Helyi közélet

2018.03.21. 16:02

Afrika, ahogy nem ismerjük

Nyíregyháza - A szociális munka világnapján a bántalmazás volt a központi téma.

Nyíregyháza - A szociális munka világnapján a bántalmazás volt a központi téma.

– A világnak erre a részére mintha Isten se tekintene le – fogalmazott előadásában dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos, aki a Magyar Afrika Társaság (AHU) önkéntes orvosaként több misszióban vett részt, többek között Kongóban, Maliban, Guineában, Malawiban, Ugandában is gyógyított.

Letettük egy egészségügyi központ alapkövét Ugandában." Orzói Zsuzsa

– Nagyon sok afrikai országban nem öröm a leánygyermek, az évszázados tradíciók működnek, a lányokra kínzás, megaláztatás és erőszak vár, s van, ahol minden nő átesik a csonkításos műtéten, ez utóbbiakról leginkább akkor hallunk, ha valakinek sikerül kimenekülnie a pokolból és elmondja, mit kell átélniük – osztotta meg tapasztalatait a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának hallgatóival a doktornő. – Nincs védőoltás, tiszta ivóvíz, villany és gáz, nagyon sok a tífuszos, maláriás és kolerás beteg. Át kell lényegülni afrikaivá, magunk mögött hagyni az európaiságunkat, hogy maradjunk, segítsünk, gyógyítsunk és visszatérjünk. Amikor megérkezünk hosszú sorban ülnek és várnak a betegek, s ez így megy mindaddig, amíg ott vagyunk. A szegénységük ellenére is kedvesek és mosolygósak, ritkán panaszkodnak, elfogadták a sorsukat – mondta dr. Jakkel Anna.

Együtt nagyot tenni

– Nehéz ott egészségügyi ellátásról beszélni, ahol 1 millió emberre egy orvos jut, s 16 millió lakost kellene egyetlen fül-orr-gégész szakorvosnak ellátnia. Magyarországon 35 ezer orvos van – érzékeltette az afrikai helyzet súlyosságát Orzói Zsuzsa, aki hozzátette: eddig 17 orvosi missziót szerveztek, a szakemberek az ország minden részéről önként vállalják a gyógyítást nehéz körülmények között. Együtt tudunk nagyot tenni! – így szól a társaság mottója, s önkénteseik ott vannak az afrikai árvaházakban is, humanitárius programokat szerveznek, adományokat gyűjtenek és szállítanak, érzékenyítő foglalkozásokat tartanak. – Szeretnénk, hogy a jelenlétünk folyamatos legyen, letettük egy egészségügyi központ alapkövét Ugandában – említette Orzói Zsuzsa. Kiderült, a hazai egészségügyi helyzetet is segítik a menekülttáborokban nyújtott orvosi ellátásokkal, és az AHU Mentőszolgálattal.

Amikor Kiss Kamilla az önkéntesség rejtelmeibe avatta be a hallgatóságot dr. Fábián Gergely, a kar dékánhelyettese megjegyezte: az itt tanuló hallgatóink – mentőtisztek, ápolók, szülésznők, szociális munkások – olyan ismeretekkel rendelkeznek, amit az afrikai országokban kiválóan tudnának hasznosítani. Majd az egészségügyi szociális munka mesterképzésben résztvevői afrikai hallgatókra nézve annyit mondott: ők ezt a tudást viszik majd haza.

- BM -


Programok a világnapon

A kar az idén ötödször csatlakozott a szociális munka világnapjához, most a gyermekek és felnőttek bántalmazása a világnap központi témája. Ehhez kapcsolódva szervezett a szociális munka tanszék a hallgatókkal kétnapos programot.

Hétfőn a Labor Caféban az emberkereskedelemről és az áldozatokról készült filmet nézték meg, kedden a Sóstói úti épületben az AHU mutatta be tevékenységét, misszióit, de szó volt az önkéntességről is. A program délután a Labor Caféban folytatódott, ahol bántalmazott gyermekeket és felnőtteket segítő szervezetek, szociális munkások beszélgettek, és szó volt az elkövetőket segítő munkáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában