Helyi közélet

2018.03.21. 17:52

Felelevenítik a népszokásokat Nyíregyházán

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen az idén egy hétig tart a húsvét – a Kossuth téren és a skanzenben is lesznek programok.

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen az idén egy hétig tart a húsvét – a Kossuth téren és a skanzenben is lesznek programok.

Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a programokat tekintve az idén a megyeszékhelyen egy hétig tart a húsvét. Ennek az az oka, hogy a Sóstói Múzeumfalu felújítási munkálatai az időjárás miatt néhány hetet csúsznak, így nem marad el a skanzen hagyományos ünnepi rendezvénysorozata, amire az idén március 29-e és április 2-a között várják a látogatókat. Ezt azonban még nem tudhatta a nyíregyházi önkormányzat, amikor elkezdte szervezni hiánypótló húsvétváró programjait, aminek helyszíne a Kossuth tér lesz március 27–29. között. Így aztán mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző kikapcsolódási lehetőséget úgy a belvárosban, mint Sóstón.

Tánc, zene, színház, piac

– A megyeszékhely szívében jövő hét keddtől csütörtökig mindennap 14 és 17 óra között bárki kipróbálhatja a tojásfadíszítést és más kézműves elfoglaltságokat, de lesz tánc, zene, színház, nyuszisimogató és húsvéti kispiac is – sorolta a Kossuth téri programokat keddi sajtótájékoztatóján dr. Ulrich Attila, s hozzátette: rossz idő esetén a húsvétváró rendezvény beköltözik a Váci Mihály Kulturális Központba.

Rossz idő esetén a húsvétváró rendezvény beköltözik a Váci Mihály Kulturális Központba." Dr. Ulrich Attila

Az sem kizárt – jegyezte meg Nyíregyháza alpolgármestere –, hogy hagyományt teremtünk a közös belvárosi ünnepi készülődéssel.

– A húsvét egyik legfontosabb szimbóluma a tojás, melyet a Beregben nagypénteken, más tájegységeken szombaton hímeznek. A skanzenben már március 29-én megkezdődik a díszítés, hogy minél több gyermek és felnőtt kapcsolódhasson be a hagyományok ápolásába – vette át a szót dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A vendégek megismerkedhetnek a különböző keresztény felekezetek húsvéti szokásaival." Dr. Szabó Sarolta

– A hölgyek berzselt, karcolt és írókázott, aranyporos tojásokat készíthetnek az újlétai magtárunkban, míg a férfiak és fiúk április 2-án saját maguk keverhetnek szagos vizet. Húsvéthétfőn 8 órától várjuk a látogatókat, az egész napos program azonban 10.30-kor Kovácsné Botrágyi Mónika Lélekmesék című kiállításának megnyitójával kezdődik. Tizenegy órakor a Nyírség Táncegyüttes a produkciójában feleleveníti a locsolkodás hagyományát. A vendégek megismerkedhetnek a különböző keresztény felekezetek húsvéti szokásaival, így kiderül az is, mi kerül a református és a görögkatolikus családok ünnepi asztalára – ismertette dr. Szabó Sarolta, aki azt is elárulta, hogy új programelemként bekerült a skanzen kínálatába az élő interpretáció.

Élő interpretáció

– Ez azt jelenti, hogy II. világháború előtti, korhű ruhákba öltözött emberek mesélnek a vendégeknek az életükről, bemutatják húsvéti szokásaikat, sőt, beszélgetést kezdeményeznek a hallgatósággal, így adva át ismereteiket. A délután két órakor kezdődő református istentisztelet után az Ákom-Bákom Bábcsoport előadása zárja a programot.

A látogatók kapunyitástól ünnepi ételeket kóstolhatnak, míg a portákon játékos feladatok várják a családokat. A feladatokat megoldva húsvéti tallérokat gyűjthetnek, amiket aztán meglepetés ajándékra válthatnak be.

- CsA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában