Helyi közélet

2018.03.16. 12:58

Korunk „márciusi ifjai” a 12 pontról

Nyíregyháza - Fiatalok nyilatkoztak lapunknak a nemzeti ünnep jelentőségéről és a 12 pont „üzenetéről”.

Nyíregyháza - Fiatalok nyilatkoztak lapunknak a nemzeti ünnep jelentőségéről és a 12 pont „üzenetéről”.

– Nem kötelező iskolai programként, hanem valódi ünnepként éltem meg a március 15-ei műsort iskolánkban, a jósavárosi Szent Imre gimnáziumban. Megerősítette bennem a nemzeti identitás, a valahová tartozás, a hazaszeretet érzését. Úgy vélem, valamennyi magyarnak kötelessége őrizni a hagyományainkat, emlékezni hőseinkre, nemes céljaikra, tetteikre – vélekedett Giba Richárd Zsolt. – Már az is egy fontos kifejezése a nemzeti egységnek, hogy a nemzeti ünnepen mindenki kiöltözik, de legalább is kokárdát tűz – tette hozzá a fiatalember.

Büszke vagyok rá, hogy verset mondhattam és én tarthattam a zászlót a március 15-ei ünnepségen. Felemelő érzés volt!" Grajczárik Ádám

Jó célokért, közösen, békésen

Hajdu Alexandra szerint a 12 pontnak ma, a XXI. században is van üzenete. – A sajtószabadság, a cenzúra eltörlése, a retorziók nélküli nyílt, kulturált véleménynyilvánítás és tényfeltárás fontossága éppúgy vitathatatlan, mint a közteherviselés, vagyis, hogy mindenki vegye ki a részét úgy munkában, mint adózásban a rá háruló kötelezettségekből. Jó célokért érdemes küzdeni, lehetőleg békés eszközökkel – összegzett a Nyíregyházi Egyetem hallgatója.

– „Legyen béke, szabadság, egyetértés.” Ki ne értene egyet ezekkel a követelésekkel, ki ne vágyna ezek maradéktalan megvalósulására? – tette fel a szónoki kérdést a szintén egyetemista Szabó Lilla, hangsúlyozva: nyomasztó, ha egy társadalom tagjainak állandó félelemben kell élniük, veszélytől, támadástól kell tartaniuk, pláne, ha egymásra sem számíthatnak, mert összefogás helyett széthúzás, egyetértés helyett ellenségeskedés jellemzi a hétköznapjaikat.

– Kicsiben érdemes kezdeni: békés, jó viszonyra, együttműködésre törekedni a szomszédainkkal, kollégáinkkal, majd szélesíteni ezt a kört, és „egy csapatként” közös célokért küzdeni. Az eredmény magáért beszél majd – nyilatkozta Nagy István, az Arany János iskola pedagógusa, aki – diákjaihoz hasonlóan – mélyen átérzi a nemzeti ünnep súlyát, jelentőségét, üzenetét.

Hűség a hazához

– A hűség felbecsülhetetlen érték nemzeti értelemben is. Ragaszkodni a hazánkhoz és tenni érte az én olvasatomban például azt is jelenti, hogy nem külföldön keressük a hosszú távú boldogulás útját, szerepet vállalunk az itthoni közéletben, építő javaslatokkal, tettekkel segítjük szűkebb-tágabb környezetünk, hazánk fejlődését – mondta Sarkadi Luca gimnazista.

– Büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok, és arra, hogy ezt az iskolai ünnepségen teljes átéléssel kifejezhettem. Az év többi napján se feledkezzünk meg arról, „mit kíván a magyar nemzet”, legyenek céljaink, egy saját „12 pontunk” a szívünkben! – buzdított Gincsai Réka.

- PI -


[related-post post_id="3796354"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában