Helyi közélet

2018.03.20. 07:28

Lassan kiszabadul a megye a hó fogságából

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hétfőre sikerült úrrá lenni a hétvégi viharral együtt járó káoszon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hétfőre sikerült úrrá lenni a hétvégi viharral együtt járó káoszon.

Aligha gondolta bárki, hogy megismétlődhet az öt évvel ezelőtti katasztrofális, március 15-ei időjárási helyzet, de szombat éjszakára egyértelművé vált, hogy nem volt túlzó az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott vörös riasztás. A legjobban az járt, aki biztonságos helyen, leginkább az otthonában tartózkodott, aki viszont közlekedni kényszerült, komoly veszélynek tette ki magát.

Végtagsérülések tucatjával

Ezt támasztotta alá Kiss Fruzsina, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa is, akitől megtudhattuk, hogy a hétvége folyamán a havas jeges útviszonyok miatt jelentősen megnőtt a balesetek száma. – Az átlagosnál több személygépkocsi-balesethez vonultunk, melyek rendszerint könnyebb sérülésekkel végződtek. Az időjárás a mentők munkáját is megnehezítette. A csúszós utak miatt több gyalogosbaleset is történt, a kárvallottak főként végtagsérüléseket szenvedtek.

A Jósa András Oktatókórház traumatológiai osztályvezető főorvosa, dr. Sztányi István sem tudott örömteli hírekről beszámolni, a hétvégén ugyanis az átlagosnál harminccal több beteget láttak el lábszár-, bokatöréssel, és zúzódásokkal is sokan kerültek kórházba. Az egyébként is forgalmas osztályon a négy nap alatt 180 beteg fordult meg. – A végtagtörések legtöbbször figyelmetlenség miatt következnek be – nyomatékosította a doktor – és ezeknek sajnos hosszadalmas a gyógyulási idejük, két-három hónapig is eltarthat.

Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője sem festett rózsás képet az elmúlt hétvégéről. Általában keresztbe fordult kamionokhoz, árokba csúszott, elakadt járművekhez riasztották őket, a tűzoltóegységeknek több mint 20 esetben kellett műszaki mentéshez vonulniuk.

– A 4-es számú főúton, a 266-os kilométernél, az M3-as felhajtónál, Nyíregyháza közelében fordult keresztbe egy kamion, Nyíregyháza-Man­dabokorban egy személygépkocsi hótorlasznak ütközött, míg Nyírbátor és Nyírvasvári között egy hűtődobozos nyerges vontató akadt el. Több személygépkocsi is árokba hajtott és elakadt a 36-os számú főúton, de Tiszalök és Tiszaeszlár között is hasonló eseménynél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak – sorolta a megyei szóvivő, s a hétvége mérlegét a közlekedést akadályozó kidőlt vagy leszakadt fák – Nyíregyházán, a Hímes utcában, Nagykállóban, a Bátori úton, valamint Mátészalkán, a Bajcsy-Zsilinszky utcában – is csak tovább rontották.

Negyven munkagép dolgozik

Szerencsére személyi sérülés sehol nem történt, pedig még hétfőn reggel is történtek kisebb balesetek. Nagyhalász külterületén egy kenyeret szállító, elakadt kisteherautót kellett kiszabadítani. Tiszadada és Tiszadob között összeütközött egy autóbusz és egy teherautó, Ópályi és Mátészalka között pedig egy vasúti átjáróban ütközött motorvonattal egy autó. Szerencsére sehol sem sérült meg senki, csupán a forgalmi akadályt kellett megszüntetni.

Napokkal ezelőtt már gőz­erővel folyt a munka, hogy az ország keleti fele kiszabadítsa magát a jeges hó fogságából, de a hét elejére is maradt bőséggel tennivaló. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. – mint megtudtuk – a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák során szombat óta több mint 15 ezer tonna sót és 680 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki az utakra. Az északkeleti tájakra vasárnap több munkagépet, főleg hómarókat vezényeltek, hogy ne alakulhassanak ki elzárt települések. Hétfőn már közel 430 munkagép teljesített szolgálatot az országos közúthálózaton. A megyeszékhelyen hétfőn még hókásásak, helyenként sónedvesek voltak a főbb közlekedési útvonalak, holott a NYÍRVV Nonprofit Kft. dolgozói folyamatosan takarították a nyíregyházi utakat, s ahol kellett, igyekeztek megszabadítani az útpályákat a latyaktól.

Hóekéztek és sóztak

Szabó Edinától a városüzemeltető cég sajtósától megtudtuk, hogy a hóekék a reggeli órákban egytől egyig kivonultak a gyűjtő-, az összekötő- és a mellékutakra a hét első napján is, s nemcsak sózták a felületet, de a jeges szakaszokat igyekeztek járhatóbbá érdesíteni.

– A földutakra is küldtünk munkagépeket, ott elsősorban a nyomvályúk megszüntetése volt a cél az érdesítés mellett. A hóeltakarításba bevont vállalkozók gépeivel együtt 40 munkagép, és 80 munkatársunk dolgozott a városban. A bokortelepülések egy részén hóátfúvások nehezítették a közlekedést. A külterületi városrészekben bejelentések alapján a közlekedőknek nyújtottunk segítséget, hóekéztük és sóztuk az utakat, délután pedig azokat a kerékpárutakat tisztították munkatársaink, ahol a szél hóakadályokat épített – sorolta Szabó Edina, elmondva azt is, hogy a belváros járdái már hétfőn járhatóak voltak, csupán a gyalogátkelőhelyek és buszöblök szabaddá tételével, valamint az úttorkolatok szélesebbre nyitásával kellett még megbirkózniuk emberi és gépi erővel.

Legyünk tisztában a forgalmi helyzettel

Hétfő reggel ismét megközelíthetővé vált a megyében a tanyavilág minden települése – erősítette meg a megyei rend­őr-főkapitányság. A csupán négy családból álló Mohosbokor települést szabadították ki utoljára a hó fogságából. A rendőrség a bajba jutott települések helyszínein a személy- és vagyonbiztonság megóvása érdekében folyamatos jelenlétet biztosított, s ismételten megerősítették, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg nincs áram nélkül maradt és elzárt település.

Az utak szabad járhatósága ellenére persze továbbra is arra kérik a járművezetőket, hogy a megváltozott időjárási és útviszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek! Ugyanerre figyelmeztetett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya, annál is inkább, mivel az ország nagy részén hétfőn délelőtt újra havazott.

Pécsi Norbert Sándor sajtószóvivő közölte: érdemes tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről. A legfrissebb és leggyorsabb információk a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetők be, s minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában