Helyi közélet

2018.03.26. 13:32

360 fokos videó: „Próbálok tiszta arccal létezni”

Nyíregyháza - Ambrus Attila mesélt nehéz gyermekkoráról, a nehéz és rossz döntésekről.

Nyíregyháza - Ambrus Attila mesélt nehéz gyermekkoráról, a nehéz és rossz döntésekről.

Viszkis és az álarc mögötti ember – ezzel a címmel rendezték meg a napokban azt az interaktív előadást, melyen Ambrus Attilával találkozhattak az érdeklődők Nyíregyházán. A beszélgetést Cs. Nagy Zoltán, a Diamond zenekar frontembere vezette, de a közönségből is bárki feltehette kérdéseit.

Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Mozivászonra illő élet

Cs. Nagy Zoltán a beszélgetés elején pár számadattal ismertette meg a közönséget – ezek a számok pedig egy megosztó személyiség filmforgatókönyvbe illő életét vázolták fel. Tizenkét év jégkorongozás, harminc bankrablás, közel 200 millió rabolt forint, tizenhárom börtönben töltött év. S ha már mozivászonra illő élettörténet: egy kasszasiker film az életéről, amelyet már több mint 390 ezer ember látott.

Ennyiből már nem nehéz kitalálni, hogy akit bemutatott, az Ambrus Attila – vagy ahogy az egész országban ismerik, a Viszkis. Bankrablóként üldözését, elítélését és szabadulását egy ország kísérte figyelemmel. A közelmúltban Nyíregyházán testközelben is találkozhattak vele az érdeklődők.

Mindennapi szerepek

– Nyilván, amikor korábban privatizáltam és próbáltam a bankokat úgymond riogatni, akkor egy álarcot használtam, mellette volt egy másik életem. Ma már az az álarc, amit régen használtam, nem létezik – mondja az egykori sportoló arról, hogy kit is takar az előadás címében jelzett „álarc mögötti ember”.

– Próbálok tiszta arccal létezni. Az, hogy az ember szerepeket játszik az életben, arra nem mondom, hogy egy álarc. Én abban hiszek, hogy azt a szerepet, amit az élettől kapunk, hitelesen kell játszani.

Ambrus Attila az est során többször is hangsúlyozta, hogy előadásaival korántsem az a célja, hogy a bűncselekményeket népszerűsítse. Sőt, pont az ellenkezője.

Ma már másképp döntene

– Mindig elmondom, hogy amit én képviseltem, az nem egy járható út. Ma már nyilván másképp döntenék, ha visszamehetnék az időben, de nem tudok.

Az előadás során Ambrus Attila mesélt nehéz gyermekkoráról, feszült kapcsolatáról édesapjával, valamint azokról a nehéz és rossz döntésekről, melyek a bűnözés felé sodorták. Természetesen nem maradhattak ki a bankrablások történetei sem, a menekülésben segítő szerencsés véletlenek, és azok a sorsfordító pillanatok, melyeknek köszönhetően visszamászott a lejtő aljáról és újra talpra tudott állni.

Az előadás után az érdeklődők vásárolhattak Ambrus Attia kerámiáiból, dedikáltathatták a róla szóló és általa írt könyveket, vagy akár egy közös fényképre is összeállhattak vele.

Hála a sorsnak a filmért

Ambrus Attila az életéről szóló, A Viszkis című film készítéséről is mesélt. A kérdésre, hogy milyen volt „önmagát” viszontlátnia a vásznon, még nem tudott pontos választ adni.

– Néhány hónapja láttam először, és egyelőre még annyira élénk bennem az élmény, hogy bármit mondanék most, fél év múlva nem biztos, hogy igaz lenne. Nagyon kevés élő emberről készül film. Az, hogy ennek milyen társadalmi üzenete van, egyáltalán jó döntés volt-e ennek a filmnek az elkészítése, nem tudom. Nem vagyok társadalomkutató, nem vagyok szociológus, nem tudom, miért rólam készült. Én mindenesetre hálás vagyok a sorsnak ezért a filmért.

- Nánási Anita -

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában