Helyi közélet

2018.04.28. 12:14

A magyar kard napja Nyíregyházán

Nyíregyháza - A rendezvény céljai között szerepel a magyar katonai vívóhagyomány megőrzése is.

Nyíregyháza - A rendezvény céljai között szerepel a magyar katonai vívóhagyomány megőrzése is.

Május 3-án (csütörtökön) ötödik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán a magyar kard napját. A 2014-ben hagyományteremtő céllal indított esemény nagy sikerrel zajlott a korábbi években, így Nyíregyháza önkormányzata, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár és a nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola közös szervezésében idén is megrendezik.

Bemutatják az emléktárgyakat

Az esemény céljai között szerepel a magyar katonai vívóhagyomány megőrzése, a víváshoz kapcsolódó katonai és civil emléktárgyak, írásos dokumentumok, vívófelszerelések bemutatása. Ebben az évben az ünnepség középpontjában a Magyar Honvédség fennállásának 170 éves jubileuma áll. A városházán kiállított katonai tárgyak és fegyverritkaságok ehhez a jubileumhoz kötődnek. A kiállítás kiemelt tárgya Lázár Vilmos ezredes, aradi vértanú díszszablyája. A rendezvény május 3-án 13.40-kor a Debrecen Helyőrségi Zenekar térzenéjével kezdődik, majd 14 órakor a díszszázad felvonulásával folytatódik. A Kossuth téren lesz még szablyabemutató és koszorúzás, a városháza Krúdy Gyula termében pedig egy autentikus kiállítás is nyílik.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában