Helyi közélet

2018.04.03. 17:07

Jövőt jelentő fejlesztések Fényeslitkén és Tornyospálcán

Fényeslitke, Tornyospálca - A régióban logisztikai központ, világítástechnikai eszközöket gyártó üzem és egy gyümölcsfeldolgozó épül.

Fényeslitke, Tornyospálca - A régióban logisztikai központ, világítástechnikai eszközöket gyártó üzem és egy gyümölcsfeldolgozó épül.

Néhány órán belül három jó hírnek lehettünk fültanúi a napokban Fényeslitkén, illetve Tornyospálcán. Az előbbi településhez tartozó ipari park területén megrendezett sajtótájékoztatón elhangzott: egy közel egymilliárdos beruházás révén egy kóser logisztikai központ épülhet fel hamarosan Fényeslitkén, a helyi ipari parkban.

– Egy különleges külgazdasági sikerről beszélhetünk, ugyanis a térség felkerül egy 20 milliárdos piacra. A beruházás révén több száz új munkahely jöhet létre, mely nem csak Fényeslitkének nagy siker, hanem az egész kisvárdai régiónak – fogalmazott a logisztikai központ alapkőletétele előtt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszter-helyettese. A parlamenti államtitkár beszédében kihangsúlyozta azt is: az élelmiszeriparban rejlő lehetőségeket ennek a térségnek ki kell tudnia használni, a magyar kormány pedig ebben segít.

Szabó György, a logisztikai központot működtető Agro Rehab Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: itt nem akarnak megállni, hamarosan egy feldolgozóüzemet is szeretnének felépíteni.

– A logisztikai központ hídként funkcionál majd az európai, az izraeli és az amerikai kóserélelmiszer-piac ellátásában – tette hozzá Szabó György.

– Örvendetes, hogy az első fecske megérkezett az ipari parkba, azt kell mondanom, példaértékű ez a külpiaci építkezés. Magam részéről nagyon várom a további fecskéket – tekintett előre dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, majd megköszönte Bogáti János miniszteri biztos munkáját is.

Lesz következő fecske

Az első fecske után rögvest a következő érkezését is bejelentették a kóser logisztikai központ alapkövének elhelyezése után. Bartal Attila, a Várda-Led Kft. ügyvezető igazgatója előrevetítette: 2020-ra egy világítástechnikai eszközöket gyártó high-tech üzem (7000 négyzetméteres lesz a gyártórészleg nagysága, ehhez jön még egy 2000 négyzetméteres irodaépület) is beköltözik majd a fényeslitkei ipari parkba.

– Jövőre kezdődne el egy próbaüzem, 2020-ban pedig élesben is elindulnánk. Két ütemben, összesen 304 szakképzett munkavállalóra van szükségünk – mondta lapunknak Bartal Attila.

- TG -


Több száz új munkahely

És ez még nem minden, Tornyospálcán ugyanis ezek után bejelentették: ötmilliárd forintból egy gyümölcsfeldolgozó és -sűrítő üzem épülhet meg a közeljövőben, ahová a környékről közel ötszáz gazda hozhatja be a terményeit, főként meggyet és almát.

– 682 hektár ültetvény van Tornyospálcán, a településnek nagyon sokat jelent az alma – mondta Lukácsi Attila polgármester. A beruházó cég ügyvezetője, Evgenyij Jurcsenko hozzátette: a Hungarian Juice Hungary Kft. több száz embernek biztosíthat munkahelyet és megélhetést. A tornyospálcai alapkőletételkor elhangzott az is: az üzem már az első évben 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna megy feldolgozására lesz képes. A beruházással kapcsolatban Magyar Levente parlamenti államtitkár kiemelte: ezek a fejlesztések a magyar vidék számára a jövőt jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában