Helyi közélet

2018.04.17. 18:13

Lenyűgöző látvány a sok virágzó cseresznyefa

Nyíregyháza - A kitartó, lelkes éneklésnek megvan a maga gyümölcse: a nyíregyházi Pro Musica Leánykarnak van olyan tagja, aki a napokban immár tizenegyedik alkalommal járt a felkelő nap országában Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével.

Nyíregyháza - A kitartó, lelkes éneklésnek megvan a maga gyümölcse: a nyíregyházi Pro Musica Leánykarnak van olyan tagja, aki a napokban immár tizenegyedik alkalommal járt a felkelő nap országában Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével. Az elmúlt évtizedekben általában a nyári szünetben voltak a turnék, az idén azonban március 28. és április 10. között élvezhették a leányok a japán vendégszeretet.

Boldogan és szabadon

Az együttes vezetőjét arról faggattuk, vajon tudott-e még neki újat nyújtani ez a mostani távol-keleti turné.

– Fokozódóan tapasztaljuk, hogy aki fogékony és érzékeny a zenei élet iránt Japánban, az könnyen mozdítható, hogy egy olyan koncertre, mint amit a Pro Musica ad, eljöjjön. Egy szervezőtől hallottam, hogy Japánban nincs olyan kóruszenéhez kötődő ember, aki ne ismerné a Pro Musica nevét. Elmondta, hogy egyszerű dolga van, mert könnyen tud telt házat varázsolni. Természetesen Japán nagyon nagy, mi ilyenkor utazunk mindenféle irányba több száz kilométert, s érdekes módon az egymástól távoli helyszíneken is találkozunk ezekkel a telt házas, boldogító érzésekkel. Az elmúlt húsz évben ez nem volt olyan különleges dolog, de most mégis úgy érzem, mindez az idei turnén többszörösen igazolódott – magyarázta Szabó Dénes. – Szerencsés helyzetben vagyok, mert azok az énekkarosok, akikkel utazom, minden pillanatban tisztában vannak azzal, hogy kell viselkedni, mikor mit kell csinálni, pontosan tudják, mi a feladatuk. Parancsszó nélkül boldogan és szabadon él mindenki ilyenkor Japánban, s megpróbálunk minél több gyönyörűséget, minél több emléket magunkkal hozni abból a kevés szabadidőből, ami egy ilyen turnét jellemez.

– Most nagy szerencsénk volt, mert elkaptuk a híres, úgynevezett szakura időszakot, amikor a japán cseresznyefák a legszebb pompával virítanak. Minden tavasszal megcsodáljuk itthon is a virágzó gyümölcsfákat, de amikor Japánban ezt nagy tömegben látjuk, az nagyon különleges élmény. A gyermekek szinte önkívületi állapotban fényképezték magukat és készítették a szelfiket a rengeteg virág között, s kétségtelen, hogy ezek lenyűgöző pillanatok voltak. Ez valóban különlegessége volt a mostani útnak: bármerre is mentünk, mindenhol ott voltak ezek a gyönyörű, virágzó cseresznyefák.

Három ősbemutató is volt

Hogyan lehet úgy felkészülni a koncertekre, hogy a közönség mindig újat kapjon?

– Ez a turnék legnehezebb része, ráadásul a legutóbbi időkben újra és újra CD-felvételek is készülnek Japánban, ezért a műsor összeállítására nagyon oda kell figyelnem, hogy ne ismételjük magunkat. Nagyon sok új művet kell vinni ilyenkor, mert azok még nem kerülhettek fel a lemezekre. Most is készült két új CD, s ez azzal is járt, hogy három ősbemutatót is hallhatott a japán közönség: Tóth Péter és Gyöngyösi Levente még soha be nem mutatott műveit énekeltük. Ezeket az új műveket egyébként még sem a magyar, sem a nyíregyházi közönség nem hallotta, természetesen majd ezeket is bemutatjuk itthon.

Volt olyan kórustag, aki tizenegyedik alkalommal, s volt, aki első alkalommal utazott Japánba. Hogy lehet e két szélsőség között összhangot teremteni?

– Az biztos, akik már voltak Japánban, el vannak olvadva. Értik, használni tudják Japánt, s boldogok, hogy tizenegyedszerre is tudtam nekik olyan dolgot mutatni Japánból, amit eddig még nem láttak. Akik pedig először voltak, azoknak minden új volt – folytatta a kórus vezetője.

Távol van a betegség

– Igazából azt mondanám, leginkább azokat irigyeltem, akik először voltak. Bár talán nem volt könnyű a számukra, hogy bizonyos helyeken az énekkar rutinszerűen ment tovább, miközben ők még jócskán csodálkoztak volna. Hogy az ő lelkükbe mennyi minden fért bele ebből az első utazásból, hát ezt nem tudom. De hogy harmonikus és fölszabadult utazás volt, azt az mutatja, hogy két hét alatt a 40 gyermek közül senkinek sem volt egészségügyi problémája. Gyakran tapasztalom: ha mentálisan nagyon magas színvonalon éljük az életünket, akkor a betegség távol van tőlünk. Ahol van fölfokozott örömérzés, ahol a teljesítmény visszaigazolása jelen van, ott a szervezet immunitása megerősödik. Kodály talán ezt is tudta.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában