Helyi közélet

2018.04.20. 13:57

Turistacsalogató látványosságok

Nyíregyháza - A múltról mesélnek, de a jövőnek üzennek a 150 éves éves múzeum egymás után nyíló tárlatai.

Nyíregyháza - A múltról mesélnek, de a jövőnek üzennek a 150 éves éves múzeum egymás után nyíló tárlatai.

A „Mozdulj, Nyíregyháza!” rendezvényhez kapcsolódva és a turisztikai szezon nyitányaként mindjárt két kiállítás is nyílt pénteken a 150. évébe lépett Jósa András Múzeumban, tovább fokozva azt az ünnepi hangulatot, amit nemrég a Seuso-kincs bemutatásával teremtettek meg elsőként.

Most lenne 75 esztendős, de sajnos már két éve nincs közöttünk Tőkey Péter festőművész, s az ő rendkívül gazdag hagyatékából mutat be tegnaptól egy csokorra valót a múzeum egyik kiállítása, amelynek megnyitóján a művész özvegye is tiszteletét tette. A Zrínyi Ilona Gimnázium egykori rajztanára, az iskola galériájának alapítója, a megye képzőművészeti köreinek néhai vezetője ugyan a Hajdú-Bihar megyei Egyeken született, iskoláit már Nyíregyházán járta ki. Itt kötött házasságot, itt születtek gyermekei és első szakmai sikerei. Csak Nyíregyházán 16 kiállítását láthatta a közönség 1974 és 2014 között. A most nyíló kiállítást dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató, illetve H. Németh Katalin grafikusművész nyitotta meg.

A folytatásban Dr. Bene János címzetes múzeumigazgató – a tőle megszokott anekdotázó stílusban – hívta fel a másik megnyíló kiállításra a figyelmet, amely egy kamarakiállítás-sorozat újabb állomásaként várja az érdeklődőket. A bemutatott néprajzi tárgyak mellett most olyan különlegességek is közszemlére kerültek, mint a nemrég Oroson napvilágra került, késő bronzkorból való 3000 éves csőtalpú tál, vagy – az intézmény 150 éves múltjához illően – a múzeumalapító Jósa András emléktárgyai.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában