Helyi közélet

2018.05.11. 15:30

360 fokos videó: A nyíregyházi rádióállomás, ahol nyüzsögtek az ÁVH-sok

Nyíregyháza - A történelem egy darabkája elevenedik meg a nyíregyházi rádióállomáson: igazi időutazást nyújt.

Nyíregyháza - A történelem egy darabkája elevenedik meg a nyíregyházi rádióállomáson: igazi időutazást nyújt.

Az építmény elválaszthatatlan a borbányai látképtől: a környéken élők már természetesnek veszik, hogy a piros-fehér torony ott magasodik a város határában. Hosszú évtizedekig üzemelt, napjainkban közel száz évet felölelő rádiótörténeti gyűjteménynek ad helyet.

Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Műemlékké nyilvánították

– Irodák, raktár, labor, a bejárattal szemben pedig az adóterem, maga a műszaki berendezés helyezkedik el – mutatja be nekünk az állomás épületét Zentai Mihály. 1967-től nyugdíjazásáig dolgozott itt, de azóta is őrzője a létesítménynek. Az állomás egészen pontosan 1952. május elsejétől üzemelt. Indulásának időszakára a korabeli politikai helyzet erősen rányomta a bélyeget.

– Abban az időben közel húsz fős műszaki személyzet, és vagy negyven fős őrség, ÁVH-sok voltak itt. Őket később a honvédség, majd a hatvanas évek közepéig a rendőrség követte. A helyzet változott, enyhült a nemzetközi légkör, ezáltal a fegyveres őrség megszűnt – mesélte Zentai Mihály.

– A rádióállomás kezdeti tevékenysége javarészt a nyugatról Magyarország felé irányuló, akkor úgynevezett „lázító” műsoroknak a zavarásából állt. Így kezdetekben a napi tevékenység nagy részében többek között a Szabad Európa Rádiót és az Amerika Hangját szabotálták. Később évtizedekig a Magyar Rádió adásait sugároztak, egészen 2005 áprilisáig – ma már mindössze a Dankó Rádió hallgatható az állomás közvetítésével. A rádiótoronyra az a szomorú sors várt volna, hogy lebontják, a MÉH-telepre viszik, és így örökre eltűnik – mintha ott sem lett volna. Zentai Mihály azonban elérte, hogy a létesítményt távközlési műemlékké nyilvánítsák. Sőt, arról is gondoskodott, hogy az épület ne maradjon kihasználatlan: ma hihetetlen mennyiségű antik rádió- és televíziógyűjteményének ad otthont.

Egy készülék, egy történet

– Minden készülék mellé tudnék egy történetet mondani. Amiket kaptam a kedves felajánlóktól, örömmel adták ide, hiszen legalább meg lesz őrizve, nem kerül a szeméttelepre – mondta el Zentai Mihály. A körülbelül 130 darabból álló televíziógyűjtemény legkorábbi darabja egy 1957-es Orion AT 501, amely az első sorozatban gyártott magyar tévékészülék volt. Rádiógyűjteménye még ennél is nagyobb: körülbelül 140 van kiállítva, és további 250 raktáron. Ezek közül a legértékesebb és legrégibb egy 1927-es, melyből ma már mindössze három darab maradt fenn az országban. – Emellett rádiók belső alkatrészeit, elektroncsöveket, régi tekercseket, ellenállásokat, kondenzátorokat és műszereket is gyűjtök – mondta Zentai Mihály és hozzátette: készül ezekből egy különtermet berendezni, segítség híján elég nehezen megy, de meglesz ez is!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában