Helyi közélet

2018.05.03. 16:12

Értékrendünk egyik legfontosabb jelképe

Nyíregyháza - Katonai indulók dallamai adták meg a csütörtök kora délután alaphangulatát a Kossuth téren, ahol a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola növendékei dr. Tóth A. Tamás vezérletével a szobor melletti területen gyakoroltak.

Nyíregyháza - Katonai indulók dallamai adták meg a csütörtök kora délután alaphangulatát a Kossuth téren, ahol a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola növendékei dr. Tóth A. Tamás vezérletével a szobor melletti területen gyakoroltak.

 

A toborzósátorban a katonaélet mindennapjairól meséltek az érdeklődőknek, a tér egy másik részén pedig kíváncsi ifjak fegyvereket szemléltek – egyikőjük annyira beleélte magát a próbálgatásba, hogy már akkor befogta a fülét, amikor a kezébe vette a meglehetősen nehéznek tűnő eszközt.

Közben a szoborral szemben felsorakozott a díszszázad, hogy köszöntse a Magyar Kard Napja alkalmából rendezett ünnepség résztvevőit. Mások mellett dr. Lippai Péter ezredest, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnok-helyettesét, aki úgy fogalmazott: a magyar katonai értékrend egyik legfontosabb jelképe a kard. – Nem véletlen, hogy augusztus 20-án a tisztek karddal tesznek fogadalmat akkor, amikor elhangzik: „a hazáért mindhalálig” – mondta az ezredes, aki a honvédség múltjáról is beszélt. – Május 16-án lesz 170 éve annak, hogy Batthyány Lajos miniszterelnök hazafias kiáltványában a fenyegető veszélyre hivatkozva meghirdette az önálló reguláris nemzetőrsereg, a későbbi honvédség felállítását és megkezdődött a toborzás. A magyar harcosok története azonban sokkal korábbra nyúlik vissza: egészen a honfoglalásig. Már honfoglaló őseink oldalán is ott lógott a szablya, a görbe kard, ami a lovas hadviselés fő fegyvere volt. A könnyű lovasság idején ismét felfelé ívelt a pályája, és az I. világháború végéig a huszárok alapvető fegyvere volt – mondta dr. Lippai Péter.

– A kard egyszerre jelenti honfoglaló őseinket, a kuruc virtust, a huszár hagyományokat és katonáink dicsőséges helytállását – ezt már Nyíregyháza alpolgármestere, Jászai Menyhért mondta, hozzátéve: a katonai értékek őrzésének és továbbadásának jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a szablyavívás bekerült a nyíregyházi értéktárba. És ha már szablyavívás: az ünnepségen jelen volt Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója is. Azt mondta, ma az üzleti szellem és a magyar szív közd egymással, és a magyar kard csak akkor maradhat fenn, ha ez utóbbi győzedelmeskedik. – Dédnagyapáink akkor sem adták el a kardjukat, amikor nem volt mit enniük, a nehéz időkben sokan befalazva vagy deszkák alatt, kincsként őrizték a fegyverüket. Az egyik legnagyobb értékünk ez, de csak akkor élheti túl a következő évszázadokat is, ha nem tartunk bakot ahhoz, hogy kalmárlelkűek kezébe kerülve eltűnjön – mondta Máday Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában