Helyi közélet

2018.05.02. 18:16

Orchideatúra a Rókás-legelőn

Túristvándi - Harmadik alkalommal szervezték meg a védett virágot bemutató túrát.

Túristvándi - Harmadik alkalommal szervezték meg a védett virágot bemutató túrát.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai harmadik ízben szerveztek orchidealest a napokban. A Túristvándi közelében elterülő Rókás-legelőn a természetbarát érdeklődők közelebbről is megismerhették és megfigyelhették az agárkosbort, a hazánkban védett orchideafajt. A szakvezetéssel kiegészített túrán a térség többi természeti értékéről is hallhatott a szép számú közönség.

Évszázados tölgyek

A mintegy 120 hektár területen elterülő legelő helyén egykor összefüggő erdőségek voltak, amelynek nyomait az itt-ott megmaradt úgynevezett hagyásfák jelzik. A tölgy­erdők nyomait mára már csak a legelő állatok deleltetése miatt meghagyott néhány szép idős tölgyből, vadkörtéből álló facsoport jelzi. A kocsányos tölgyek kora 170–180 év, néhányuk körmérete megközelíti a hat métert.

Az agárkosbor virágzásának átlagos középnapja május 8-a, azonban az elmúlt évek átlagosnál szárazabb és melegebb tavaszai miatt már áprilisban láthatjuk virágzó példányait.

Illata szinte egyáltalán nincs, helyette rikító színével csábítja beporzásra a méheket. Sajátosan legörbülő alsó szirma, az úgynevezett mézajka nyújt ellenállhatatlan leszállópályáját a virágporra éhező rovaroknak.

Jelenleg még nem ritka, de állományainak döntő többsége legeltetett vagy kaszált területeken fordul elő, a tájhasználat változásában megfigyelhető tendenciák figyelembevételével az ál­lományok és az egyedszámok további csökkenése várható.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában