Helyi közélet

2018.05.05. 17:22

Óvakodjunk a molyoktól!

Nyíregyháza - Miért pusztul a puszpáng (buxus), és hogyan védekezhetünk a kártevő ellen?

Nyíregyháza - Miért pusztul a puszpáng (buxus), és hogyan védekezhetünk a kártevő ellen?

– Tavaly egymásnak adták a kilincset árudánkban azon kétségbeesett kertbarátok, akik szerettek volna rájönni arra, mi okozza puszpángjaik elhalását. A bűnös, aki ezt a pusztítást végzi, az a hazánkban még viszonylag új kártevő, a selyemfényű puszpángmoly – mondta lapunknak Kohán Márk.

A hűség városából indult

A Nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője hozzátette: a kártevőt hazánkban, első ízben 2011-ben figyelték meg Sopron környékén.

– A puszpángmoly pár év alatt söpört végig az országon, sajnos a mi megyénkben is megjelent. A kerttulajdonosoknak nagy bosszúságot okoz a kártevő, mert a lassan növekvő, akár évtizedeken át nevelt bokrokat vagy sövényeket egy-két napon belül teljesen le tudja kopaszítani a puszpángmoly – húzta alá Kohán Márk, aki szerint a molyt Európában néhány évvel ezelőtt „találták meg”, ide Ázsiából hurcolhatták be, mégpedig a konténeres buxus töveken.

A kertészeti áruda vezetője hozzátette: a selyemfényű puszpángmoly lepkéi évente háromszor rajzanak, a kifejlett lepkék szárnyai fehéres színűek, körben széles barna szegéllyel. A lepkék kiterjesztett szárnyai elérik a négy centiméteres nagyságot.

Lárváikat nagyon nehéz észrevenni sok esetben már csak a tömeges elszaporodásukat és kártételüket figyelhetjük meg. A hernyók teljesen beleolvadnak a környezetükbe zöld színűek, feketés csíkokkal, fejük fekete. Ráadásul a levelek hátuljára odatapadva, rejtőzködve táplálkoznak. Bebábozódás előtt a lárvák több levelet összeszőnek, itt fejlődnek ki a lepkék.

– A legnagyobb kártételt a lárvák a rágással okozzák. A fiatal hernyók csak hámozgatják az ifjú leveleket. Ezek a levelek kisárgulnak. Egy erős fertőzés esetén azonban tragikus kép tárul a kerttulajdonosok elé, mivel a rágás után csak a csupasz hajtás és levélnyél marad a növényen, melyeket szövedék vesz körül tele zöld ürülékkel – mondta lapunknak Kohán Márk, aki a védekezésről is ejtett néhány szót.

– A védekezésnél a korai felmelegedés esetén résen kell lennünk, mert az előző év utolsó nemzedékének áttelelt hernyói elkezdik rágni a leveleket. Eredeti élőhelyén akár öt nemzedék is kifejlődhet egy év alatt, Európában az eddigi megfigyelések alapján három nemzedék fejlődik ki. Az áttelelő nemzedékeknél a késő őszi, vagy kora tavaszi metszéssel jelentős egyedszámcsökkentés érhető el. Ilyenkor főleg a hajtásvégeket kell figyelnünk, itt is a kettesével, hármasával összeszőtt leveleket. Ezeket kell levágnunk és elégetnünk. Nagyobb mértékű kártétel esetén érdemes a puszpángot erősen visszavágni, mert nagyon jól regenerálódik.

Minél nagyobb felületen

Növényvédő-szerek közül a nagyobb hatástartamú, neonikotonoid tartalmú, felszívódó szerekkel érdemes védekezni, mert ezek az összeszőtt levelek védelmében megbúvó kártevőket is képesek elpusztítani. A permetlevet nagy nyomással kell kijuttatni, hogy a szövedék szálak közzé is eljusson a szer. Használjunk tapadásfokozó anyagot, hogy a permetlé minél nagyobb levélfelületen elterüljön.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában