Helyi közélet

2018.05.18. 15:36

Partnerkapcsolat a szimpátiából

Nyíregyháza - Nyíregyháza és Bielsko-Biała vezetői aláírták a szándéknyilatkozatokat az ünnepi közgyűlésen.

Nyíregyháza - Nyíregyháza és Bielsko-Biała vezetői aláírták a szándéknyilatkozatokat az ünnepi közgyűlésen.

„Polak, wegier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki”, azaz lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát. Nyíregyházát eddig is baráti, sőt, testvérkapcsolati szálak kötötték Rzeszówhoz, péntektől pedig új fejezet íródik a lengyel kapcsolatok históriáskönyvében. Bielsko-Biała az ország gazdaságilag egyik legfejlettebb városa, a Sziléziai és a Kis-Beszkidek lábánál fekszik, közel 170 ezren lakják. A Katowicétól 60, Krakkótól 90 km-re fekvő település nem csak a síelők körében örvend nagy népszerűségnek, a nyíregyháziak is kedvelik. A délutáni ünnepi közgyűlésen a városháza dísztermében a partnervárosi szándéknyilatkozatokat szignózták az érintettek.

Május 16-án volt 265 éve annak, hogy gróf Károlyi Ferenc pátenslevelet bocsátott ki nyíregyházi és cserkeszi pusztáinak betelepítésére. A verbuválással megbízott szarvasi csizmadiamester, Petrikovics János teljesítette a földesúr óhaját, munkaképes tót származású jobbágycsaládokat hozott a helységbe, ezzel kezdetét vette a város fejlődéstörténetének újabb szakasza.

– Ez az ünnep számunkra összeköti a múltat a jelennel és a jövőbe mutat. Elődeink rakták le annak az alapjait, amire a város mindenki vezetői és lakosai építhettek. A valahová tartozás érzése manapság felértékelődik. Nyíregyházinak lenni jó – fogalmazott beszédében dr. Kovács Ferenc polgármester.

Derültség futott végig a Krúdy-teremben, amikor Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a mikrofonhoz lépve megszólalt:

– Bár megígértem, hogy lengyelül beszélek, de kissé zavarba jöttem, és úgy érzem, magyarul mégis könnyebb lesz megszólalni ezen a helyen – jegyezte meg tökéletes magyarsággal, majd a tolmácsot megkérte, hogy hadd folytassa egyedül.

– Másodszor vagyok Nyíregyházán, először hét éve jártam itt egy nemzetközi konferencián. Akkor is kellemes benyomást tett rám a város, ami azóta szépen fejlődött. Száznegyven olyan magyar város és budapesti kerület van, amelyik lengyel településsel működik együtt, de van amelyik csak papíron. Nyíregyháza Rzeszów testvérvárosaként évtizedek óta példaértékűen ápolja a magyar-lengyel barátságot.

Bielsko-Biała alpolgármestere a partnervárosi szándéknyilatkozat aláírása előtt kijelentette:

– Jacek Krywult polgármester egészségügyi okok miatt nem lehet jelen ma, de lélekben itt van – közölte Lubomir Zawierucha. – A szimpátia összeköti a két települést. Évek óta vezetői szinten kialakult egy olyan kapcsolat, ami után a magánemberek is egyre élénkebben érdeklődnek, és a kölcsönös vonzalom a partnervárosi együttműködéshez vezetett. A most aláírt megállapodást nyáron Bielsko-Białában véglegesítjük. Ezzel új lendületet kaphat az egyébként is aktív közös munkálkodásunk.


Emelkedő népességszám

– Nyíregyháza rengeteget fejlődött az utóbbi években. A város fiatalos, lendületes irányt vett. A népesség száma folyamatosan emelkedik, ez köszönhető az itteni szellemiségnek. Mondom mindezt betelepülő borsodiként – jelentette ki dr. Ulrich Attila, aki a megyeszékhely alpolgármestereként történészi megközelítésből érdekes áttekintéssel járult hozzá az ünnepi közgyűlés nívójához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában