Helyi közélet

2018.07.18. 10:06

Az egész megye összefogott a leveleki leukémiás kislány gyógyulása érdekében

Levelek - Ha minden jól megy, jövő szeptemberben elkezdheti az óvodát Luca.

Levelek - Ha minden jól megy, jövő szeptemberben elkezdheti az óvodát Luca.

Az addig makkegészséges Luca életét egy hirtelen jött betegség 2017 decemberében fenekestül felfordította, a leveleki kislány azóta kemoterápiára, gyógykezelésekre ingázik; második „otthona” a Debreceni Gyermekgyógyászati Klinika Hematológiai Osztálya lett. A szabolcsiak a közösségi médián keresztül figyelhettek fel a beteg kislányra, ugyanis rendszeresen irányított véradással segítik Bezzegh Luca gyógyulását.

Meglepett, hogy nem láttam megtört, szomorú tekinteteket, amikor a családhoz becsengettünk kollégámmal; Luca kertes házuk udvarán vidáman szaladgált testvérével, Petrával, s mindössze a fején, az éppen visszanövésben lévő pihe hajszálak árulkodtak arról, hogy túl lehet már egy kemoterápián.

„Nem hiszem el” érzés

– Egy herpeszhez hasonló, nehezen gyógyuló seb jelent meg Luca orrán tavaly decemberben, nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget az egésznek, nem gondoltunk komolyabb bajra, mert a tél közepén herpeszt vírusok is okozhatnak. Nem sokkal később lázzal, hasmenéssel és lábszárfájdalommal járó panaszokkal mentünk orvoshoz, a tünetek influenzára hasonlítottak, nem gyanakodtunk súlyosabbra egészen tavaszig – mesélte a kislány édesanyja, Bezzeghné Agócs Judit.

– Az idén márciusban egyik reggel fáradtan, karikás szemekkel ébredt, hányt, gyenge volt, a hasa furcsán felpuffadt, ekkor már saját lábán nem bírt bemenni a kórházba. A letört állapot, a sápadt arc vérszegénységet sejtetett, a doktor vérvizsgálatot sürgetett, és jött a lesújtó hír: a vérképből leukémiát állapítottak meg. Amikor kimondták, azt gondoltam: ez lehetetlen, fel sem fogtuk mi történt – emlékezett vissza az anyuka, aki tudja, hogy nem törhet meg, mert a gyermekben a szülők tarják a lelket.

– A leukémia rettenetes, hiába van esély a gyógyulásra, mégis ott lebeg a gondolat a tudatalattiban, hogy mi történik, ha valami folytán rosszabbodik a kicsi állapota, egy fertőzés pedig akár végzetes is lehet – sorolta a krízistényeket Judit, s elárulta: bár a gyerekek előtt nem mutatják, de a betegség óta a család életében sűrűbbek lettek a „nehéz hétköznapok”.

Luca betöltötte a hármat, de Judit nem megy vissza dolgozni, gyesen marad, mert a gondoskodás „egész anyukát” igényel.

Elfogadják a segítséget

– Nagyon sok család a pszichés terheken túl anyagi gondokkal is küzd, nálunk a családfenntartás a férjemre hárul, de szerencsések vagyunk, mert nincsenek anyagi nehézségeink, fedezni tudjuk a debreceni utazásokat, a klinikán mindent biztosítanak számunkra, a gyógyszereken van támogatás – s közben egy néhány száz forintos szirupot mutat meg az anyuka, ami TB támogatás nélkül 73 ezer forintba kerülne.

Steril helyiségre nincs szüksége a kis 3 évesnek, de azért óvatosságból kézfertőtlenítővel „megkínálják” a ritkán betérő vendégeket – tudtuk meg, s miközben beszélgetünk az eleven, mozgékony lányok tündérruhát öltve játszottak, s teljesen felforgatták a gyerekszobát. – Nagyobb közösségbe, játszóházba nem járunk, nehogy összeszedjünk valami fertőzést. A kemoterápiás infúziók után nincs a mostanihoz hasonló felhőtlen, jó hangulat itthon, napokig fekszik, alig eszik valamit kedvetlenné és gyengévé válik a kicsi, vérre van szüksége. A kórházi kezeléseket viszonylag jól bírja, megszokta.

– A klinikán megfigyeltem, hogy ezek a picik egy bizonyos idő után teljesen természetesnek veszik a tűszúrásokat, zokszó nélkül odatartják a vénájukat. Éppen erre lenne most a legnagyobb szükség, hogy minél több ember nyújtsa oda karját, adjon vért – folytatta Judit asszony –, ugyanis nyáron megcsappan a vérkészlet, a súlyos betegek pedig nem várhatnak. Barátaink a megye különböző pontjain irányított véradást szerveznek kislányunk számára, a helyszínek és időpontok Luca közösségi oldalán követhetők – mondta el az édesanya, és megköszönt minden eddigi segítséget.

Lucánál a hat hónapos kemoterápiát másfél éves gyógyszeres kezelés követi majd. Az anyuka úgy fogalmazott: – A szülő annyit tehet, hogy aggodalmát palástolva bátorítja kis betegét, mert betegségtudat nélkül az anyai szeretetben nagyobb esély van a gyógyulásra.

KO


A vér súlyos betegsége

A leukémia a vér rákos megbetegedése, akkor alakul ki, amikor a vérképzésben részt vevő csontvelősejtek kontrollálatlanul szaporodnak, súlyosan korlátozva a szervezet vörös- és fehérvérsejtképző képességét.

A rosszindulatú daganatos betegség gyógyulási esélyei típustól és a felismerési stádiumtól is függenek. A krónikus vagy idült leukémia nem gyors vagy agresszív, egy rutin vérvizsgálat mutatja ki, a beteg több évig tünetmentes maradhat, kemoterápiával kezelik, míg az akut vagy heveny leukémia gyorsan súlyosbodik, erős tüneteket okoz, és azonnali beavatkozást igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában