Helyi közélet

2018.07.22. 09:33

Ne legyen a napozásból fájó leégés!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Használjunk jó minőségű, megbízható fényvédőkrémet, hogy nyaralásunk, pihenésünk gondtalan legyen.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Használjunk jó minőségű, megbízható fényvédőkrémet, hogy nyaralásunk, pihenésünk gondtalan legyen.

Nyár, szabadság, vízpart, napfény. Egész évben arra készülünk, hogy a jól megérdemelt szabadságunk alatt végre kipihenjük a mindennapok fáradalmait; kifekszünk a vízpartra, süttetjük magunkat a napon. Ám ahhoz, hogy a napozás ne fájdalmas leégéssel árnyékolja be a napjainkat, érdemes a jó tanácsokat megfogadni.

Egyévestől fiatalabb csecsemőt soha ne vigyünk a tűző napra, és lehetőleg a kisgyermekek is árnyékban játsszanak!" Dr. Beleznay Gyöngyike

Gyorsan leégők, lassan barnulók

– Annak eldöntéséhez, hogy mennyi időt tölthetünk a napon, ismernünk kell a bőrtípusunkat; hat típust különböztetünk meg – mondta lapunknak dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. Az elsőbe tartoznak a nagyon világos bőrű, kék szemű emberek, ők szinte soha nem barnulnak le, hanem azonnal leégnek. A második típusba tartozókra jellemző a világos bőr, szőke vagy vörös haj, ők is könnyen leégnek, s nehezen barnulnak. A harmadik csoportba tartoznak (ez jellemző az európai népességre) világos bőrűek, az ilyen embereknek a bőre világos, hajuk sötétszőke vagy világosbarna, ők inkább barnulnak, mint leégnek. A negyedik kategóriába tartozóknak fehér, vagy enyhén barnás a bőre, sötét a haja és a szeme, nehezen égnek le, könnyen barnulnak. Az ötödik típusba a barna bőrű, sötét szeműek tartoznak, ritkán égnek le és könnyen barnulnak, míg a hatodik típusú, fekete bőrű emberek soha nem égnek le – sorolta a típusok jellemzőit a szakorvos. A nyíregyházi bőrgyógyászati magánklinika tulajdonosa arra is figyelmeztet, hogy a szórt sugárzással akkor is számolnunk kell, ha árnyékban pihenünk.

A káros UV-sugarak

– Megtévesztő, ha felhős az ég, vagy fúj a szél, mert hőérzetünk nem jelez veszélyt, ám az UV-sugárzás jelentős lehet. A napégés elkerülése érdekében kezdetben pár percet töltsünk napon, majd óvatosan növeljük az időtartamot. Délidőben, 11–15 óra között kerüljük a tűző napot – mondta a bőrgyógyász, hozzátéve: magas, akár 90-100 százalék is lehet a fényvisszaverődés a vízparton, míg sziklapartok, házak oldalfalai, homokos tengerpart esetén plusz 25 százalék az UV-sugárzás.

– Az egyes és kettes bőrtípusú embereknek, csecsemőknek, kisgyermekeknek akkor is óvni kell a bőrét, ha csak sétálnak az utcán, vagy ha a gyerekek játszanak. A napszemüveg, kalap, sűrű szövésű, szellős ruha kiszűri az UV-sugarak egy részét, mellette azonban ajánlott fényvédőkrém használata, különösen a ruhával nem fedett testrészekre – tanácsolta dr. Beleznay Gyöngyike.

Gondoskodnunk kell a folyadék pótlásáról – gyümölcslé, ásványvíz ajánlott –, hiszen a folyadékvesztés akár észrevétlenül is történhet a nagy melegben.

Egyévestől fiatalabb csecsemőt soha ne vigyünk a tűző napra, és lehetőleg a kisgyermekek is árnyékban játsszanak! A bőrgyógyász szakorvostól megtudtuk, hogy a gyermekek bőre csak 15 éves koruk körül vastagszik meg annyira, hogy megfelelően védjen a nap káros hatásaitól.

– A kicsik bőre azért éghet le nagyon könnyen, mert a sejtjeik regenerációja még nem érte el a végső fokot, ezért nagyon fontos, hogy ne vigyük őket tűző napra. Egyetlen hatékony készítmény sem helyettesíti a szülői felelősséget – hangsúlyozta a szakember.

Figyeljük a faktorszámot

Lényeges kérdés, hogyan válasszunk fényvédő krémet?

– Fontos a faktorszám (sun protection factor), mely megmutatja, hányszor több időt tölthetünk napon, mint védelem nélkül. Magas (SPF 50+) fényvédelem szükséges az első és második bőrtípusúaknak, csecsemőknek, kisgyermekeknek. Közepes (SPF 30) fényvédelemre a barna bőrűeknek, illetve a hármas- és négyes fototípusúaknak van szükségük. Erős sugárzás esetén még a sétához, rövidebb kertészkedéshez is szükséges alacsony (SPF 15-20) fényvédelem – fogalmazott dr. Beleznay Gyöngyike.

Fizikai és kémiai fényvédők

A jó fényvédőkrém tartalmaz fizikai és kémiai fényvédőket, hogy a védelem magas, megbízható legyen. A fizikai fényvédőkben legtöbbször megfelelő szemcseméretű a cink-oxid és a titánium-dioxid, ezek szétszórják, visszaverik a fénysugarakat, láthatatlan védőréteget adnak a bőrnek.

A kémiai fényvédők elnyelik a fény energiáját, így megkímélik a bőrt a napsugárzás ártalmaitól. Víz- és dörzsölés­álló fényvédőt válasszunk, hogy gyermekeink nyugodtan lubickolhassanak, homokozhassanak. – Fontos, hogy a fényvédőket 20-30 perccel a napozás kezdete előtt vigyük fel bőrünkre, és két-három óránként, vagy félórát meghaladó fürdőzés után használatukat ismételjük meg. Bőségesen használjuk, a csekély mennyiségű krém ugyanis nem biztosít kellő fényvédelmet. Ha mégis bőrpír, napégés keletkezne, hűsítő, tápláló készítménnyel, pl. Aloe géllel enyhíthetjük a panaszokat – mondta a bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.

- KM -


A napsugarak

A napsugarak hullámhosszuk szerint három fő csoportba sorolhatóak:

1. infravörös tartomány: legnagyobb hullámhossz, nem látható fény, hősugárzásnak nevezzük.

2. látható fény: ez az éltető elemünk

3. ultraibolya sugárzás: legkisebb hullámhosszú fény

UVA: mélyen a bőrbe hatol, a bőr idő előtti öregedését okozza (photoageing)

UVB: Nem hatol mélyen a bőrbe, napégést hoz létre, felelős a bőr daganatos elváltozásaiért

UVC: összeférhetetlen az élettel, de az ózonréteg kiszűri, így nem éri el a földfelszínt

Legfontosabb az UVA és UVB sugarak elleni védekezés.


[related-post post_id="3903555"]

[related-post post_id="3928196"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában