Helyi közélet

2018.07.22. 12:52

Sörrel készített kovászos uborka – tartósítószer nélkül is évekig fogyasztható

Nyíregyháza - Szőke Ferenc kertészmérnök és nemesítő sörrel készített kovászos uborkát hozott szerkesz­tőségünkbe, és a receptet is megosztja olvasóinkkal.

Nyíregyháza - Szőke Ferenc kertészmérnök és nemesítő sörrel készített kovászos uborkát hozott szerkesz­tőségünkbe, és a receptet is megosztja olvasóinkkal.

Hozzávalók: 4×250 ml-es befőttes üvegre számítva, 2,5 kg közepes, kovászolni való uborka, 1,5 liter víz, 5 dkg konyhasó (a jódozott nem jó), 2,5 dl sör (legjobb a barna és a búza sör, az alkohol-mentes nem alkalmas), 5-6 gerezd fokhagyma, meggyfalevél, szőlőlevél, tormagyökér, kaporhajtás vagy virágzat, másfél evőkanál 10%-os ételecet.

Elkészítés: Az üveg alját kibéleljük szőlő- és meggyfalevéllel, majd a megtisztított és két végén bevágott uborkát beletesszük az üvegbe. Fontos, hogy a tormagyökér és a fokhagyma folyamatosan kerüljön az uborka közé, a tetejére kerül a kaporhajtás. Először a sört öntjük az uborkára, majd a felfőzött és langyosra hűtött sós levet, ezt követően a tetejére az ecetet. Az üveget egy kistányérral letakarjuk és napos vagy félárnyékos helyre tesszük, ahol 3–4 nap alatt elkészül. Az állapotát folyamatosan figyelni kell, mert néha rövidebb idő is elegendő. Ezt követően a kész kovászos uborkát 1-2 napra hűtőszekrénybe rakjuk, hogy a zavaros rész ülepedjen.

További feladatok téli eltevésre: Az üveg teljes tartalmát tésztaszűrőn átöntjük, majd a szűrőn fennmaradt részekről az erjedés nyomait leöblítjük. Lehetőség szerint a felöntő levet is megszűrjük. Erre a műveletre azért van szükség, hogy a kisebb üvegbe átszerelt uborka mutatósabb, esztétikusabb legyen. A nagy üveg tartalma 5-6 db 720 ml-es üveghez elegendő, ezért javasolt a kapor, torma, meggylevél és szőlőlevél ilyen mennyiségű használata. Ha kevés lesz a felöntő lé, sós vízzel pótolható. Az üvegtető rácsavarása után az uborkát hőkezeléssel (dunsztolással) tartósítjuk a felforrástól kezdődően öt percig, majd a dunsztoló vízben hagyjuk kihűlni. Hosszabb hőkezeléssel lágyulhat az uborka. Az így készített kovászos uborka évekig fogyasztható, annak ellenére, hogy tartósítószert nem tartalmaz.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában