Helyi közélet

2018.09.25. 10:56

A parlagfű visszavonulót fújt, de a gombaspórák támadnak

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A parlagfű pollenkoncentrációja csökken, de még nem lélegezhetnek fel az allergiások.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A parlagfű pollenkoncentrációja csökken, de még nem lélegezhetnek fel az allergiások.

Enyhülni látszanak a parlagfű pollenjére érzékenyek tünetei, azonban még mindig nem lélegezhetnek fel az allergiások. Bár a csapadékos és hűvös időjárás nekik kedvez, hiszen a gyomnövény pollenkoncentrációja a következő napokban jelentősen mérséklődik, még így is az alacsony-közepes tartományban alakul az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése szerint. A többi nyáron virágzó allergén növény – így a pázsit- és a csalánfélék, az üröm, az útifű, valamint a libatopfélék – pollenje már csak alacsony koncentrációban fordulhat elő a levegőben, azonban a kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

A már jól ismert légúti tünetek mellett minden évben egyre többen panaszkodnak pollen okozta ekcémára is. Van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, és olyan is, akinél mindkettő megfigyelhető. Sajnos, hűséges előfizetőnk, Bartha Károlyné az utóbbi csoportot erősíti.

Apró, viszkető hólyagok

– Augusztus elején tapasztaltam először, hogy apró, viszkető hólyagok jelennek meg az ujjaimon és a tenyeremen. Először valamiféle kiütésre gyanakodtam, azt hittem, a nagy hőségtől jöttek ki. Közben a szénanáthám is egyre jobban kínzott, folyton könnyezett a szemem, be volt dugulva az orrom és köhögtem. Észrevettem, hogy minél erősebben jelentkeznek a parlagfűallergia tünetei, annál több a viszkető hólyagocska is. Végül a háziorvosomhoz fordultam, aki elárulta: a megnövekedett pollenterhelés okozza a panaszaimat – árulta el nyíregyházi olvasónk.

A bőr védőfunkciója az ekcémás területeken károsodik, emiatt a különböző pollenek, állati szőrök itt könnyebben allergizálnak, a későbbiekben szénanáthát, esetleg asztmát okozhatnak. Nagyon fontos csecsemőkorban az ekcémás bőr fokozott kezelése, gondos ápolása, amivel megelőzhető a későbbi pollenallergia – olvasható egy fővárosi allergiaközpont honlapján.

Vérvétel vagy bőrteszt

Pollenszezonban főként a ruhával nem fedett területeken, az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken tapasztalható az ekcémás tünetek fokozódása. Panaszok esetén vérvétel vagy bőrteszt segít annak igazolásában, hogy a tüneteket valóban pollenek okozzák-e vagy sem. A viszketés csökkentésére antihisztamin tartalmú tabletta, az ekcémás plakkokra zsírozó, rövid ideig szteroid tartalmú kenőcsök javasoltak.

Magas pollenkoncentráció esetén minimalizáljuk a szabadban töltött időt. Különösen hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás, hiszen a szálakon megtapadva egész nap és éjszaka is irritálhatják a bőrt. Az öltözködésre is érdemes figyelni: részesítsük előnyben a kényelmes, pamutból készült darabokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában