Helyi közélet

2018.09.20. 09:03

Különleges menüsor, új konyhatechnológiák a szakács mestervizsgán

Nyíregyháza - Ínycsiklandozó finom illatok áradtak a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Idegenforgalmi Szakgimnázium és Szakközépiskola konyhájából szerda délelőtt, esztétikusan tálalt ötfogásos menüsor került a szakács mestervizsgán a bizottság elé.

Nyíregyháza - Ínycsiklandozó finom illatok áradtak a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Idegenforgalmi Szakgimnázium és Szakközépiskola konyhájából szerda délelőtt, esztétikusan tálalt ötfogásos menüsor került a szakács mestervizsgán a bizottság elé.

A szakma éllovasai

A mesterek, a szakma kiválóságai, akik a következő generációnak adják át tudásuk legjavát. Az idei nyári felkészítésre a résztvevők elsősorban azért jelentkeztek, hogy szakmaoktatók lehessenek, mesterfokon. A vizsgáztatás szervezése és lebonyolítása a kereskedelmi és iparkamarák kompetenciája.

A képzés alatt a szakácsok megtapasztalhatták, hogy a hétköznapi teendők közben milyen inspiráló erőt ad a fejlődéshez egy-egy ilyen kurzus, ahol a szakmai ismeretek mellett vállalkozás vezetéséhez szükséges gazdasági, pénzügyi, munkaügyi; az oktatáshoz kapcsolódóan pedagógiai alapismereteket is szerezhetnek.

– Az egyre bővülő éttermi kínálat megköveteli, hogy igényesen összeválogatott nyersanyagokból, azok élvezeti értékét, ásványianyag­tartalmát megtartva változatos éttermi konyhai kínálat kerüljön a vendég elé, ízletes, finom ételek – mondta Szoboszlai Gyula mesterszakács, a vizsgabizottság tagja. – Az ötletességet, az alapanyag-választást, a konyhatechnológiák ismeretét értékeljük, szemügyre vesszük az ételek frissességét, állagát, természetesen végigkóstoljuk a menüsort, miközben beszélgetünk a kollégákkal. Általában mindenki a szakmában dolgozik, s oktatni is szeretne – tette hozzá a mesterszakács.

Újragondolt receptek

– Sütőtök krémleves, aszalt szilvás csirke, céklapüré és almapüré garnéla rákkal olívaolajon, fokhagymával megpirítva – sorolta Ignácz János, aki szerint a szakácsmesteri vizsgára készült fogások elkészítése rengeteg kreativitásra adott lehetőséget, az idáig ismert receptjeit, kedvelt ételeit újragondolhatta.

A tálalásnál az ízeken kívül a formák, a színek is domináltak, a zsűri tetszését azok a menüsorok nyerték el leginkább, amelyekben a nyersanyagok nem ismétlődtek meg, az ételek előkészítése, összedolgozása perecíz volt, színre, illatra, ízre vonzó.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában