Helyi közélet

2018.09.29. 10:00

Őszre váltunk: több vitamin és réteges ruha

Nyíregyháza - A meleg időjárás után kellemetlen a hirtelen jött őszi hideg.

Nyíregyháza - A meleg időjárás után kellemetlen a hirtelen jött őszi hideg.

Az ősz eleji hűvösebb időben a leggyakrabban előforduló panaszok tudatos felkészüléssel megelőzhetők – hívják fel a figyelmet a webbeteg.hu-n.

Vírusok és meghűlés

Az iskolában, óvodában, közösségben tartózkodás a gyermekek körében ugrásszerűen fokozza a fertőző felső légúti hurutok előfordulását. Fontos, hogy már egészen kicsi gyermeknek is tanítsuk meg az alapvető higiénés szabályokat, amelyek alkalmazásával csökkenthető a fertőződés esélye.

A legtöbb ilyen fertőzés vírusos eredetű és cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel, tüsszentéssel a levegő útján terjed. A „zsebkendőbe köhögj, tüsszents!” – régóta ismert szabály ma is érvényes. A gyakori kézmosás szintén hozzájárul a fertőzések elkerüléséhez. A gondos szülők vitaminkúrákkal készítik fel a gyerekeiket a hidegebb hónapokra, erre az időszakra a vitamindús ételek ajánlottak!

A vírusos betegségek közül az egyik legfertőzőbb a szintén cseppfertőzés útján terjedő bárányhimlő. A megbetegedések száma az őszi, téli hónapokban megszaporodik. A hólyagos kiütésekkel járó megbetegedés sokszor végigsöpör egy-egy óvodán, a betegségen addig át nem esetteket veszélyeztetve. Az ősz az allergiaszezon ideje is. Ismert, hogy az egyik legerőteljesebb allergén, a parlagfű októberig is virágzik, és ontja pollenjeit. Szorosan a nyomában jár a fekete üröm, amely szintén vidáman virágzik még szeptemberben. Csalánfélék, libatopfélék, füvek is felsorakoznak a pollennaptár őszi hónapjainál. A kellemetlenségek ellen felvértezve magunkat egészen október végéig biztosan élvezhetjük az ősz illatait és színeit akár egy-egy szép kiránduláson.

Nem bújnak el a kullancsok

A meleg őszi napokon a kullancsok még szép számmal fordulnak elő az erdőkben, parkokban és a kertekben, érdemes még ügyelni rá, és kirándulás, kertészkedés után kullancsszemlét tartani. A melegebb nappalok, de az olykor már kifejezetten hideg reggelek és az esetleg napközben is feltámadó hűvös szél kedvez a meghűléses betegségek kialakulásának.

Hol fázunk, hol pedig melegünk van. Célszerű ilyenkor a réteges öltözködés, amellyel elejét vehetjük a megfázásoknak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában