Helyi közélet

2018.09.15. 14:54

Új fejezet nyílt meg a tehetség életében

Nyíregyháza - A Virtuózok színpadáról a Kölcsey-gimnázium iskolapadjába ült be a tehetség.

Nyíregyháza - A Virtuózok színpadáról a Kölcsey-gimnázium iskolapadjába ült be a tehetség.

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb komolyzenei tehetségkutató versenye a Virtuózok, ahol évről évre egyre több fiatal tehetség bukkan fel és közöttük megyénkbeli tehetségek is. 2016-ban szerepelhetett a döntőben Kiss Benedek Máté, aki a világot jelentő deszkák után a 2018/2019-es tanévtől a nagy múltú gimnázium, a Kölcsey padját koptatja.

Különös világba csöppent

Kiss Benedek Máté óvodás kora óta tanult furulyázni, tehetsége korán kibontakozott, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában Nyesténé Raizer Márta tanárnő tanítványa volt, két országos furulyaversenyen (2013, 2016) kapta első díjait, a Virtuózok komolyzenei televíziós tehetségkutató műsorban a döntőbe került.

– Hatalmas élmény volt tizenhárom évesen belecsöppenni a média világába. A Kodály Zoltán Általános Iskolában Szabó Soma tanár úr vezetésével nagyon sok kórusfesztiválon és koncerten léphettem fel, itthon és külföldön. A legemlékezetesebb fellépésem Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában volt.

– A Kölcsey Gimnázium mellett felvételt nyertem a Budapesti Weiner Leó Szakgimnázium furulya szakára, viszont elég sok minden köt a városhoz, itt érzem itthon magam, fiatal korom ellenére is a lokálpatriotizmust az egyik legfontosabb értéknek tartom, ezért inkább Nyíregyházán szerettem volna folytatni tanulmányaimat – mondta el a kilencedikes diák, aki szerint a zene és a számítástechnika – bár sokan azt gondolnák, hogy két egymástól igen távol álló világ, mégsem zárják ki egymást, legalábbis Benedek életében. Mint minden tinédzsert, őt is érdekli az informatika, el tudná magát képzelni ezen a pályán.

Élete része marad a zene

– A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban nagyon komolyan veszik a diákok versenyeztetését, és az eredmények is azt mutatják, hogy mindenkinek megadják azt a szintű tudást, amellyel a tizenkettedik osztályban sikeres, emelt szintű informatika érettségit tehet. Ez fontos volt számomra, hiszen később a felsőfokú tanulmányaimat is informatikai területen szeretném folytatni.

– Úgy gondolom, hogy jó döntés volt ide jelentkeznem, mert itt megvalósíthatom terveim, megalapozhatom általános műveltségem, de a zene világában is kalandozhatok még, hiszen a gimnáziumban a művészeti tárgyak oktatására is nagy hangsúlyt fektetnek – Benedek elárulta, hogy jelenleg is a Cantemus kóruscsalád tagja, ezentúl is szeretne ott énekelni, és az sem kizárt, hogy újra hangszerrel is foglalkozik majd.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában