Helyi közélet

2018.10.27. 18:20

Közös erővel épült

Kisvárda - Helyi kezdeményezéssel állítottak emlékművet Kisvárdán.

Kisvárda - Helyi kezdeményezéssel állítottak emlékművet Kisvárdán.

Első világháborús emlékművet avattak pénteken Kisvárdán. Dr. Szilágyi László, volt kisvárdai lakos egymillió forintos tőkével kezdeményezte az emlékmű felállítását tavaly. – Nem veszhet el a nyom, sem a helyszínen, sem a szívünkben, emlékeinkben, ezért szándéknyilatkozatot teszek egy méltó, I. világháborús emlékmű felállításához – írta levelében a ma már Sopronban élő fogorvos, amelyet Kisvárda önkormányzatának, a Kisvárdai Városszépítő Egyesületnek és minden helyi egyházközségnek címzett.

Szívből épült meg

A lokálpatrióta adománya után sorra érkeztek a felajánlások a nemes célra. Szépen gyűltek a forintok az emlékműre, amelyhez a Kisvárdai Református Presbitérium is csatlakozott, s 250 ezer forintos hozzájárulással számlát nyitott I. Világháborús Emlékmű címen. A magánszemélyektől is sorra érkeztek hozzájárulások. A kisvárdai önkormányzat ötmillió forintot biztosított a régi temető református részén, az egykori katonasírok közelében épült emlékműhöz vezető aszfaltút kiépítésére.

Feltárták a sírhelyeket

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Magyar Hadisírgondozás programja az I. világháborús sírok nyilvántartásával és a már meglévő emlékhelyek felújításával is foglalkozik. Az intézet munkatársai többek között Néző István helytörténésszel tették láthatóvá a feltárt két sírt, melynek környezetét megtisztították. A munkálatok már Százvai László református lelkész vezetésével folytatódtak.

Falak, szimbólumok

Az emlékmű talapzatára három lépcsőfokon lehet fellépni, mely egy hat és fél méter átmérőjű térkövezett kör, hátsó részén három fallal. A falak faragott mészkőburkolatot kapnak, mindegyiken egy-egy 80×200 centiméteres gránittáblával. Kettőn az első világháborúban elhunyt kisvárdai hősök neve és haláluk évszáma, a középsőn az emlékmű állíttatóinak neve olvasható. A falak nem érnek össze és szögben megtörve helyezkednek el, íves tetejük a koronás magyar címerben található hármas halomra utalnak, a széttagoltság pedig az elő világháborút lezáró trianoni diktátumra.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában