Helyi közélet

2018.10.30. 11:39

Sok szilvája maradt a földön

Tarpa - Guti Rudolf szerint jó volt a termés, ám nem talált embert, aki leszedje a fáról.

Tarpa - Guti Rudolf szerint jó volt a termés, ám nem talált embert, aki leszedje a fáról.

Az országban 6400 hektáron termesztünk szilvát. A legjelentősebb termelőkörzet Szabolcs-Szatmár-Bereg (1530 hektár), Bács-Kiskun (1513 hektár) és Pest megye (1067 hektár), emellett nagyobb termőterületek vannak Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Jó lett a termés, de…

A tarpai Guti Rudolf évek óta foglalkozik szilvával, mint azt lapunknak elmondta: mennyiségileg és minőségileg is jó lett a termés, de nem volt, aki leszedje a gyümölcsöt a fáról.

– Egyszerűen nem találni embert idénymunkára, de ez már az almaszezonban is így volt. Sokakat a közfoglalkoztatás „szippantott be”, de vannak olyanok is, akik állandó munkahelyet találtak maguknak. Túl későn kaptam észbe, így lemaradtunk a kárpátaljai munkásokról is, őket elvitték Lengyelországba, Csehországa vagy Németországba. Ami szilvát sikerült rázógéppel „leszedni”, azt ipari felhasználásra Kisvárdára és Jánkmajtisra értékesítettem. Sajnos, odáig fajultak a dolgok, hogy lassan a rázógépre sem fogok embert találni – tájékoztatta lapunkat a tarpai gazdálkodó.

Guti Rudolf elárulta: egy rázógép ára 10 millió forintnál kezdődik, a működési mechanizmusa pedig a következő: egy kar ráfog a fa törzsére, megrázza azt, mire a szilva egy kifeszített ponyvára hull. A gép ezt a ponyvát behúzza, majd egy szalagrendszeren végigfut a gyümölcs, amit közben egy speciális légbefúvós rendszer megtisztít, végezetül a szilva a rázógép hátulján legördül a ládába.

– Az aszály okozott egy kisebb fejtörést, s mivel permetezni is szoktam a fákat, elkerültek a betegségek és az atkák. Megfelelő növényvédelem nélkül egyébként sem veszi meg a piac a szilvát, még cefrének sem nagyon. Összegezve tehát: minőségét és mennyiségét tekintve jó volt a szezon, csak ember híján rengeteg szilvám maradt a földön – fogalmazott lapunknak Guti Rudolf tarpai gazdálkodó.

Export főleg német piacra

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8–12 ezer tonna között mozog évente. A Magyarországra – jellemzően szezonon kívül – importált friss szilva mennyisége elhanyagolható ehhez képest, mintegy 400-600 tonna. Az export főleg a német piacra irányul, de jelentős mennyiséget vásárol Csehország és Ausztria is, valamint a skandináv országok. Pozitív a feldolgozott gyümölcs külkereskedelmi egyenlege is, amelyet cukrozott és cukrozatlan ipari szilvapüré formájában exportál Magyarország. Belföldön az egy főre jutó átlagos szilvafogyasztás 1,3 kilogramm körül van.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában