Helyi közélet

2018.11.02. 12:10

A hiánypótló spanyol gyűjtemény

Nyíregyháza - A nyíregyházi középiskolai pedagógus feladatgyűjteményét a szegedi egyetemen mutatták be.

Nyíregyháza - A nyíregyházi középiskolai pedagógus feladatgyűjteményét a szegedi egyetemen mutatták be.

Amikor Trencsényi Anita a Debreceni Egyetem német szakos hallgatója volt, a lektorátuson hobbiként kezdte el tanulni a spanyol nyelvet. A diplomaosztójára a szüleitől spanyol nyelvtanfolyamos részvételt kapott ajándékba, így aztán az andalúziai Granadában barátkozhatott három hónapig a nyelvvel, és ez komoly szerepet játszott abban, hogy elhatározta: a jövőben mindenféleképpen szeretne ebből a nyelvből is diplomát szerezni. Most pedig arra a szintre jutott, hogy a spanyol nyelvi feladatgyűjteményét a szegedi egyetem spanyol tanszékén mutatták be. Ott, ahol végzett. Ugyanis a debreceni diplomát követően, egy kis kitérő után a Szegedi Tudományegyetemen folytatta tanulmányait, ahol felejthetetlen öt évet töltött el – kiváló tanárokkal, érdekes órákkal, rengeteg kulturális programmal.

Motivál és feltölt

Immár egy évtizede tagja a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanári karának.

– Nagyon szeretek itt dolgozni. Szerencsésnek tartom magam, mert lelkes, szorgalmas diákjaim vannak, és kiváló kollégák vesznek körül. Hálás vagyok, hogy én is tagja lehetek a „zrínyis nagycsaládnak” – állította Trencsényi Anita, aki azt tapasztalja, hogy a spanyol nyelv iránti érdeklődés egyre nagyobb.

– Nem csoda, hiszen nap mint nap hallhatunk a különböző rádiócsatornákon spanyol nyelven slágereket, nézhetünk jobbnál jobb filmeket, sorozatokat spanyol filmrendezőktől. Iskolánkban is komoly az érdeklődés akár első, akár második idegen nyelvként a diákok körében. Különböző okokból választják a spanyol nyelvet, de mindenki rendkívül dallamos nyelvnek tartja. Nagyon szép a hangzása, viszonylag könnyen tanulható nyelvnek számít, és a diákok hamar eljutnak egy jó társalgási szintre. Néha maguk is elcsodálkoznak, hogy milyen gyors ütemben fejlődnek, de ez újabb energiát és motivációt ad nekik a továbbiakban.

Noha a spanyol nyelv egyre népszerűbb, és országszerte egyre több iskolában tanulhatják a diákok, a könyvpiac még mindig nem tudja kielégíteni a felmerülő igényeket. Ezt a lehetőséget használta ki Trencsényi Anita, akinek végzős osztálya van a Zrínyiben.

– Elszomorító, hogy a középiskolákban évek óta egyetlenegy könyvcsaládból taníthatunk. A diákoknak ez nyilván új dolog, de a szakmában dolgozó rutinos pedagógusoknak igazi kihívást jelent évről évre megújulni, kiegészíteni a tananyagot, és színessé tenni a tanórákat. Ezzel szembesültem minden olyan csoportomban, amellyel eljutottunk a nyelvvizsga-szintre vagy az érettségiig.

Hatékony segítség

Folyamatosan dolgozta ki a próbafeladatokat: a gyerekek felvetettek különböző olyan témákat, amelyek érdeklik őket. A nyíregyházi pedagógus készítette hozzá a feladatokat, a diákjai megoldották azokat, és megbeszélték, hogy melyek nehezebbek vagy könnyebbek.

– Egykori egyetemi tanárom, Jancsó Katalin folyamatosan buzdított, és végigkísérte a könyv elkészülésének folyamatát, és ő írta az ajánlót is. Sokat köszönhetek Francisco Miguel Villanueva Crocesnek is, aki az egyes feladatokat lektorálta. Egyéves munka után állt össze a hiánypótló feladatgyűjtemény. Elsősorban a kétszintű spanyol nyelvi érettségi és a különböző nyelvvizsgák írásbeli részére felkészülésben nyújthat jelentős segítséget. Az összesen ötven adaptált szöveghez kötődő feladatokhoz megoldókulcs is tartozik, melynek köszönhetően a segédanyag nem pusztán tanórai keretek között, hanem akár az otthoni tanulás részeként is hatékonyan használható.

A szegedi egyetemen tárt karokkal fogadták az egykori hallgatót. De vajon Trencsényi Anita „próféta a hazájában”?

– A zrínyis diákjaim lelkesen fogadták a kiadványt: a kezdők, a már érettségi előtt álló diákjaim, illetve a volt tanítványaim egyaránt gratuláltak. Osztályfőnökként az osztályomnak is sokat köszönhetek, mert a közös munka gyümölcseként születhetett meg ez a segédanyag. A feldolgozott szövegek témáit ők ajánlották, és velük teszteltem az elkészült feladatokat is. Így aztán egy kicsit magukénak is érezhetik a spanyol feladatgyűjteményt.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában