Helyi közélet

2018.11.24. 08:02

Enyhítették a volt ügyvezető büntetését

Nyíregyháza - Az ítélet jogerős lett, az okozott kár megtérült.

Nyíregyháza - Az ítélet jogerős lett, az okozott kár megtérült.

A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hirdetett a NyírVV Kft. volt ügyvezetője ügyében. A felmentő rendelkezés érintetlenül hagyása mellett B. P. vagyon elleni bűncselekményét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének, míg a közbizalom elleni bűncselekményt folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségeként minősítette, s ezért jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A jogerős ítélet kapcsán a városháza sajtószolgálata azt közölte, a bíróság megállapította kárt a társaság számára megtérítették, így sem a városüzemeltető társaság, sem a város nem került anyagi hátrányba.

– A Debreceni Ítélőtábla a felmentő rendelkezés érintetlenül hagyása mellett B. P. vagyon elleni bűncselekményét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének, míg a közbizalom elleni bűncselekményt folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségeként minősítette, ezért börtönbüntetését és közügyektől eltiltását is két évre enyhítette – tájékoztatott Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtószóvivője.

A négyből három lett

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2017 júniusában B. P.-t folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt négy év börtönbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 júniusában B. P.-t a folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette. A gazdasági csalás bűntetteként értékelt cselekményt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének minősítette, a hamis magánokirat felhasználásának vétségét pedig bűnsegédként elkövetettnek minősítette, s a vádlott börtönbüntetését és közügyektől eltiltását három-három évre enyhítette. Az ítélet ellen az ügyész és védő is fellebbezett.

A bíróság megállapította, hogy B. P. 2012. szeptemberében az önkormányzati kft. ügyvezetőjeként olyan vállalkozási szerződést kötött a harmadrendű N. J.-vel, melyről tudta, hogy az abban foglalt munkákat nem végzi el. A szerződésben az önkormányzati cég részéről kapcsolattartóként a másodrendű vádlottat, D. P.-t jelölték meg, aki tisztában volt azzal, hogy a szerződéseket a vállalkozó és cége nem fogja teljesíteni, ennek ellenére vállalta, hogy a kifizetés érdekében a szükséges okiratokat, teljesítési igazolásokat aláírja.

Fiktív számlák

A vállalkozó 2012 decemberében a fiktív számlákat kiállította az önkormányzati tulajdonú földutak stabilizációs munkáinak elvégzéséről, majd azokat benyújtotta cégnek. B. P. és társai a kifizetések jogszerűségének látszata érdekében a teljesítmény-igazolásokat aláírták, ezért a számlákat kifizették, így több mint 32 millió forint kárt okoztak a cégnek. Az ítélet D. P. és N. J. vonatkozásában már korábban jogerőre emelkedett – közölte az ítélőtábla sajtószóvivője.

Már az elsőfokú ítéletet követően Nyíregyháza polgármestere azonnal intézkedett az ügyben. Új ügyvezetőt nevezett ki a NyírVV Kft. élére, annak érdekében, hogy az önkormányzat városüzemeltető és vagyonkezelő cége zavartalan működése biztosítva legyen – fejtette ki álláspontját az üggyel kapcsolatban az önkormányzat sajtószolgálata.

A cég kiválóan működik, karbantartja a város közterületeit, és példátlan mennyiségű útépítési, útfelújítási munkát végeznek szerte a városban. A leváltott korábbi ügyvezető a most meghozott harmadfokú, jogerős ítélet szerint a rá bízott vagyonkezelői kötelezettségét szegte meg, saját hatáskörében járt el, ebből adódóan saját felelősségét viseli az ítélet nyomán.

Az ügyben a várost közvetlenül nem érte kár, a NyírVV menedzsmentjét a polgármester már korábban utasította, hogy jogerős döntés után azonnal szerezzen érvényt a bírósági ítéletben megállapított kárigény azonnali behajtására. A NyírVV ügyvezetőjének tájékoztatása alapján a bíróság által megállapított kárt a társaság számára megtérítették, így sem a társaság, sem a város nem került anyagi hátrányba – olvasható a reagálásban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában