Helyi közélet

2018.11.18. 15:24

Kaktusz: nem szúrja a szemét

Újfehértó - Az Újfehértón élő File Lajos családi házában évek óta nevelget kaktuszokat, nem is egy fajtát.

Újfehértó - Az Újfehértón élő File Lajos családi házában évek óta nevelget kaktuszokat, nem is egy fajtát.

„Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem” – válaszolhatott volna Petőfi Sándor szavaival File Lajos arra a kérdésünkre, hogy miért foglalkozik gyermekkora óta kaktuszokkal, ám az újfehértói kétgyermekes családapa csak ennyit válaszolt: már kiskorában is voltak kaktuszai, ha jól emlékszik öt vagy hat darab, azóta pedig folyamatosan gyűjti őket.

Városnapi kaktuszbörze

– Nem tudom honnan a vonzalom, egyszerűen csak valahogy így alakult. Arra azonban kimondottan büszke vagyok, hogy Újfehértón, ahol a családommal élek, én rendeztem az első kaktuszbörzét. Éppen egy városnap volt, három gyűjtő érdeklődött – emlékezett vissza a kezdetekre File Lajos, aki elárulta azt is: azóta eltelt jó pár év, jelenleg 200 cserépnyi kaktuszt tart az otthonában. Mivel egyre inkább hűvösebbre fordul az időjárás, épp ezért lassan leviszi a kedvenc növényeit a pincébe, ahol számukra megfelelő a hőmérséklet, átlagosan 10 Celsius fok.

– Tavasszal majd visszaviszem a kertbe, addig egy kicsit aszalódnak a pincében, majd a jobb idő beköszöntével újra elkezdem azt a 25-30 fajtámat tápoldatozni és locsolni, a fejlődésüknek pedig elengedhetetlen a napfény. Fontos számukra a laza talaj és a megfelelő vízáteresztő képesség.

Szakkönyvekből tanult

– Amit egyébként tudok ezekről a növényekről, azt teljes mértékben magamtól tanultam meg, mondhatni autodidakta, azaz tapasztalati úton, illetve több szakkönyvet is elolvastam. Szépen, lassan kitapasztaltam azt, hogyan kell velük bánni. Vannak mexikói, perui és egyéb közép- és dél-amerikai fajtáim, sőt saját oltványaim is. A gyengébb növekedésű, ám de a színük miatt jól mutató egyedek önállóan nem élhetnek meg, azonban oltványokként tovább vihetik a fajtájuk specialitásait – fogalmazott lapunknak File Lajos, majd hozzátette: vannak gömbkaktuszai is.

Ezekről elmondta: a gömbkaktuszok (Gymnocalycium) nemzetsége több mint 50 fajt számlál. A legkönnyebben tartható és sikeresen virágoztatható növények közé tartoznak. Ezért tökéletes azok számára is, akik nem rendelkeznek elég idővel, vagy tapasztalattal más növények gondozásához.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában