Helyi közélet

2018.11.18. 09:39

Nyíregyházán kapott vastapsot a "Nyírfácska"

Nyíregyháza - A konferansznak elég volt csak egy szót kimondania: Beriozka, hogy a Nyíregyházi Egyetem Kodály termében a nézők izgalommal várják a világhírű táncegyüttes fellépését.

Nyíregyháza - A konferansznak elég volt csak egy szót kimondania: Beriozka, hogy a Nyíregyházi Egyetem Kodály termében a nézők izgalommal várják a világhírű táncegyüttes fellépését.

Az oroszországi Állami Akadémiai Táncművészeti Együttes , hazánk 17 városában lép színpadra. Különleges tánclépéseikkel, fantasztikus koreográfiáikkal ismét ámulatba ejtik a magyar közönséget. A világhírű orosz állami együttest a 20. század kiemelkedő koreográfusa, Nagyezsdina Nagyezsda alapította 1948-ban. Egyszer egy litográfián látta azt a körtáncot, amelynél a lányok nyírfavesszőket tartanak a kezükben, s ez a kép nem csak érdekes ötletet adott neki a tánchoz, hanem az egész életét megváltoztató ihletet is tartogatott számára. Ezt a képet egy lánykörtánc képében meg is jelenítette. Az „Áll egy ifjú nyírfa a réten” című orosz népdal témájára visszatérő betétje minden fellépésnek. Ebben a körtáncban a lányok különös, „úszó/lebegő” lépteikkel olyan benyomást keltenek, mintha egy helyben állnának, a színpad pedig forogna alattuk, illetve olyan speciális lépéstechnikával haladnak a színpadon, hogy a földik érő ruha nem rezdül meg, ettől az az illuzió alakul ki a nézőben, hogy a táncosok gurulnak.

A moszkvai nézők és a sajtó kezdte Nyírfácska néven említeni őket. Nagyezsdina csodája” abban állt, hogy az ősinéptáncot, a klasszikus tánccal ötvözte, így a színpadról sugárzó belső erő és az orosz tánc szépsége, a költészet képében tükröződik vissza. A táncmozdulatok mellett fontos szerepe van a jelmezeknek is. Az egyedi stílusú koreográfia megkövetelte a különleges kosztümöket is. A lányok megjelenése az orosz természet képeihez kapcsolódnak, a ruhák színeivel és kellékeivel a napot, az eget, a folyót vagy a tavat szimbólumaként jelenítik meg.

Természetesen a fergeteges produkciót a nyíregyházi közönség vastapssal köszönte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában