Helyi közélet

2018.11.24. 11:39

Tizenöt napon belül át kell utalni a pénzt

Nyíregyháza - Pert nyert az ÉMKK, ki kell fizetni a városnak az 1,2 milliárd forintot.

Nyíregyháza - Pert nyert az ÉMKK, ki kell fizetni a városnak az 1,2 milliárd forintot.

Mint beszámoltunk róla, a Nyíregyházi Törvényszék első fokon meghozott, nem jogerős ítéletében arra kötelezte Nyíregyháza önkormányzatát, hogy 1 milliárd 199 millió 523 forintot 15 napon belül fizessen meg az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek (ÉMKK), mert a szabolcsi megyeszékhelyen a helyi autóbusz-közlekedést biztosító, állami tulajdonban lévő cég jogosan és megalapozottan követelte, hogy a város a 2012 és 2016 között szerződésbe foglalt, de ki nem egyenlített csaknem 1,2 milliárd ellentételezést megfizesse.

A jogerős döntés

A bíróság megállapította, hogy az ÉMKK a helyi személyszállítást hatékonyan végezte, a működési díjakat megfelelően határozta meg, a társaság és az önkormányzat között megkötött szerződés pedig külön rögzítette, hogy milyen feltételek mellett jogosult az ÉMKK ellentételezésre. A társaság minden évben határidőre elkészítette a beszámolót és eredményelszámolást, de az ellentételezést az önkormányzat nem fizette ki. Ezért indított pert a társaság, amit elsőfokon megnyert, az önkormányzat pedig fellebbezést nyújtott be.

– A Debreceni Ítélőtábla november 22-én tartott tárgyaláson a Nyíregyházi Törvényszék ítéletét – az ügy érdemében – helybenhagyta, így Nyíregyháza önkormányzatát a bíróság 1,19 milliárd forint megfizetésére kötelezte, mert az önkormányzat éveken keresztül elmulasztotta az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek ellentételezni Nyíregyháza tömegközlekedésének üzemeltetése során a cégnél mutatkozó veszteséget. Az ítélet részbeni megváltoztatása a perköltség összegében történt. Az ítélet jogerős – tájékoztatta lapunkat Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtószóvivője.

Megteszik a következő lépést

– Az önkormányzat természetesen megvárja, hogy írásban megérkezzen az ítélet, s azt alaposan áttanulmányozva alakítja ki az álláspontját és teszi meg a következő lépést. Ahogy az ügy eredőjéből és természetéből is kitűnik, az önkormányzat ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is a nyíregyházi emberek érdekeit tudja csak figyelembe venni – reagált az ítéletre az önkormányzat sajtószolgálata.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában