Helyi közélet

2018.12.01. 17:37

Hűtőházakban az igazság?

Vásárosnamény - A több ezer megyei gazda aligha tudna megegyezni az alma leadásának sorrendjében – véli Toldi Kálmán.

Vásárosnamény - A több ezer megyei gazda aligha tudna megegyezni az alma leadásának sorrendjében – véli Toldi Kálmán.

Lapunk is folyamatosan beszámolt a léalma felvásárlási ára körül kialakult nyár végi konfliktusról. A megyei gazdák és a térség politikusai összefogtak, és a kezdeti, 13 forintos felvásárlási árat sikerült 20 forintra „feltornászni”.

Vannak korszerűtlen ültetvényeink, melyeket ki lehet húzni, ilyenkor mondhatja a gazda, hogy legalább 2-3 évig fűt az almafával." Toldi Kálmán

Ezzel kapcsolatban kereste meg szerkesztőségünket Toldi Kálmán, aki szerint a tárgyalás-sorozat végén megszellőztetett, a megyei gazdák tulajdonában álló léüzem kialakításának két akadálya is van.

Nehéz lesz megegyezni

– A több ezer megyei gazda aligha tudna megegyezni az alma leadásának sorrendjében, másrészt megvan a teljes megtermelt mennyiséghez a feldolgozó kapacitás, így új üzem létesítését az unió aligha támogatná – osztotta meg lapunkkal magánvéleményét a vásárosnaményi vállalkozó.

Toldi Kálmán végig figyelemmel kísérte a nyári, a gazdák létét veszélyeztető eseményeket.

Hosszú távon nem megoldás

– Én, többekkel egyetemben, úgy látom, hogy a húsz forintos ár hosszabb távon sehová sem vezet. Ez nem fedezi a megvásárolt géppark amortizációját, a munkabért pedig pláne nem. Elhangzott olyan vélemény is, hogy új magyar tulajdonú üzemet kellene építeni, amihez aligha lehet a szükséges milliárdokat előteremteni, másrészt százötven kilométeres távolság is van a megyében az almáskertek között, vagyis traktorokkal a szállítást finoman fogalmazva is nehézkes megoldani – fogalmazott a vásárosnaményi vállalkozó, aki szerint a probléma alapvetően úgy oldható meg, hogy étkezési almát kell termeszteni, aminek legfeljebb egy kisebb százalékából lesz léalma. Ahhoz pedig, hogy ezt ne kelljen közvetlenül a fa alól, diktált áron eladni, hűtőházban kell tárolni, ahol megőrzi beltartalmi értékeit.

– Vannak korszerűtlenné vált ültetvényeink, melyeket ki lehet húzni, ilyenkor mondhatja a gazda, hogy legalább két-három évig fűt az almafával – emelte ki a vásárosnaményi Toldi Kálmán.

- TG -


Csak egy járható út van

– Tisztességes áron kell eladni az almát, éppen ezért összeülnek az agártárca és a MAGOSZ képviselői, hamarosan pedig a feldolgozóval egyeztetni is tudunk. Elengedhetetlen az összefogás, nem szabad hagyni, hogy önköltség alatt vigyék be a gazdálkodók az almát. A jövőben egy járható út létezik: létre kell hozni egy termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzemet – mondta Jakab István MAGOSZ-elnök még augusztusban, a vásárosnaményi demonstráción.


[related-post post_id="3966489"]

[related-post post_id="3963368"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában